Polina Botezat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Polina Botezat
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Ciumașki⁠(d), Tatarsky Uyezd⁠(d), RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Decedată2001 (78 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață de operă
profesoară de muzică[*] Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul Steagul Roșu al Muncii
Artist al poporului din RSS Moldovenească ()  Modificați la Wikidata

Parascovia Andreevna Botezat (în rusă Прасковья Андреевна Ботезат, cunoscută sub numele scenic Polina Botezat; n. , Ciumașki⁠(d), Tatarsky Uyezd⁠(d), RSFS Rusă, URSS – d. 2001[1]) a fost o cântăreață de operă (soprană) și pedagogă moldoveancă, originară din Federația Rusă.

A făcut studii la Novokuznețk, apoi în Alma-Ata, după care la Conservatorul de Stat din Chișinău (azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) în clasa profesoarei Lidia Babici, în anii 1947–1952.

În 1943–1944 a fost solistă în Ansamblul de Cântece și Dansuri „Doina” al Filarmonicii din Chișinău, apoi în Ansamblul de Cântece și Dansuri al Feroviarilor din Moscova în anii 1944–1947. În 1952 se întoarce la Filarmonica din Moldova, unde activează până în 1955, pentru ca mai apoi să evolueze pe scena Teatrului de Operă și Balet.

A avut roluri principale în Traviata și Otello de Giuseppe Verdi, Tosca și Madame Butterfly de Giacomo Puccini, Dama de pică și Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Aurelia de D. Herschfeld, Balada eroică de Alexei Stârcea ș.a.

Începând cu anul 1952, Polina Botezat desfășoară o activitate pedagogică intensă la Institutul de Arte în calitate de conferențiar și profesoară universitară, contribuind la pregătirea a cel puțin 30 de vocaliști, printre care Maria Bieșu, Ioan Paulencu, Svetlana Strezeva ș.a. Întreprinde turnee artistice la București, Iași, Kiev, Murmansk, Moscova, Plovdiv etc.

În 1951, Polina Botezat a fost Laureată a Festivalului Studenților din Berlin. A fost distinsă cu ordinele „Drapelul Roșu de Muncă” și „Gloria Muncii”. Din 1966, este Artistă a Poporului din RSSM.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Colesnic, Iurie (). Femei din Moldova: enciclopedie. Museum. p. 52. 
  • „Перестало биться сердце народной артистки Республики Молдова Полины Ботезат” [Inima artistei poporului Polina Botezat a încetat să mai bată] (în rusă). Nezavisimaia Moldova. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  1. ^ a b Polina Botezat, MAK