Podul din Mes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Podul din Mes
Podul din Mes
42°06′52″N 19°34′30″E / 42.1144°N 19.5749°E ({{PAGENAME}})
Nume oficialPodul din Mes
Traverseazărâul Kir
LocațieMes, Albania
Lungime108 m (354 ft)
Construcție
Utilizare
Prezență online

Podul din Mes (în albaneză Ura e Mesit, „Podul din mijloc”)[1] este un pod din satul Mes,[2] aflat la aproximativ 5 kilometri (3,1 mi) nord-est de orașul Shkodër din nord-vestul Albaniei. Este un monument al culturii Postribë, care s-a transformat într-o atracție turistică cu o mulțime de vizitatori din întreaga lume. Turiștii străini consideră că arhitectura podului este interesantă ca urmare a prezenței pietrelor cioplite rotunde și a plăcilor de piatră. Panorama din jur oferă podului o priveliște și mai pitorească. Fondul Albanez de Dezvoltare a investit 13 milioane de lekë[3] în consolidarea construcției, astfel încât turiștii să poată călca pe pod și să-l vadă de aproape, dat fiind faptul că nu există nicio cale de acces către pod.

A fost construit în secolul al XVIII-lea, în jurul anului 1770, de către pașa Kara Mahmud Bushati, conducătorul otoman local,[1] și traversează râul Kir.[4] Construcția podului a avut loc în două faze: în prima fază a fost construit numai arcul median și arcul de lângă ea, iar în a doua fază celelalte 11 arcade. Scopul construirii podului a fost conectarea orașului Shkodër cu localitatea medievală Drisht și cu alte orașe din partea de nord. Are 108 m lungime, 3,4 metri lățime, 12,5 metri înălțime și 13 arcade și este unul dintre cele mai lungi poduri otomane din regiune.[5] A fost construit ca parte a drumului care urcă pe valea râului Kir către Priștina.[4]

Astăzi podul se află în pericol, fiind deteriorat în cursul timpului de inundațiile devastatoare, care au măcinat structura de piatră a arcadelor de pe partea dreaptă, provocând crăpături.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Gloyer, Gillian (). Albania (ed. third). Chalfont St Peter, Buckinghamshire, Anglia: Bradt Travel Guides. p. 160. ISBN 978-1-84162-246-0. 
  2. ^ În Albania există numeroase poduri numite Ura e Mesit, ceea ce înseamnă că ele se află între orașe/sate.Gloyer 2008, p. 160. Totuși, acest pod se află într-un sat numit Mes, care este situat pe malul vestic al râului Kir, în apropierea podului.Mes (Approved) la GEOnet Names Server, United States National Geospatial-Intelligence Agency
  3. ^ Moneda oficială a Albaniei.
  4. ^ a b „Archaeology of Albania: Ottoman Bridge, Mes, Albania”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „June 1, 2012 (Down and Dirty)”. The Amateur Globetrotter's Guide to the Balkans: Albania, Kosovo, Montenegro, and Corfu, Greece. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]