Podul Willem din Rotterdam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Podul Willem
(Willemsbrug)
Podul Willem (Willemsbrug)
Podul Willem
51°55′02″N 4°29′44″E ({{PAGENAME}}) / 51.91722°N 4.49556°E
Nume oficialWillemsbrug
Denumit dupăWillem al III-lea al Țărilor de Jos  Modificați la Wikidata
Benzi de trafic4 benzi pentru trafic auto,
1 bandă pentru autobuze
și taxiuri,
2 piste pentru bicicliști,
2 trotuare
Traversat deS123[*][[S123 (city route in Rotterdam, Netherlands)|​]]  Modificați la Wikidata
TraverseazăMeusa Nouă
LocațieRotterdam, Țările de Jos
TipHobanat
Deschiderea principală270 m
Lungime318 m
Lățime33 m
Înălțime50 m
Construcție
ArhitectCor Veerling[*][1]  Modificați la Wikidata
Lansarea proiectului  Modificați la Wikidata
Data deschiderii1981
Utilizare
TaxăFără taxă
Precedat deWillemsbrug (până în 1981)
Prezență online

Podul Willem (în neerlandeză Willemsbrug) este un pod peste Meusa Nouă situat în centrul orașului olandez Rotterdam. Podul conectează cartierele Centrum și Feijenoord.

Inaugurat în 1981, Willemsbrug este o operă a Dienst Gemeentewerken Rotterdam (în română Serviciul Lucrărilor Publice Rotterdam), condus de arhitectul Cor Veerling[2][3] și este al doilea pod care poartă acest nume. Primul pod Willem, conceput de arhitectul C.B. van der Tak, a fost inaugurat în 1878 și a fost denumit în onoarea regelui Willem al III-lea.[4][5]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Primul Pod Willem.

În 1927, ornamentele care împodobeau primul pod Willems au fost furate pe o distanță de câțiva metri. Ulterior, trotuarele și pista pentru bicicliști au fost mutate în exteriorul podului, datorită situațiilor periculoase care se creau din cauza creșterii traficului auto.

Până la deschiderea Tunelului Maas, în 1942, Podul Willem a rămas cea mai vestică legătură fixă de traversare a Meusei, astfel că și traficul internațional care traversa centrul Rotterdamului utilizând podul a sporit în mod semnificativ.

Podul Willemsbrug a jucat un rol important în mai 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Infanteriștii marini încartiruiți în cazarma din Oostplein au oprit invazia germană pe 10 mai 1940,[6] apărând Podul Willem, podul feroviar adiacent și debarcaderul Boompjes din apropiere. Podurile rutiere și feroviare din centrul orașului Rotterdam au fost principalele ținte ale parașutiștilor germani în dimineața zilei de 10 mai, pentru că ar fi permis deplasarea Diviziei 9 Panzer către centrul Olandei.[7] Rezistența opusă de militarii olandezi a fost peste așteptările germanilor, care, pe 14 mai 1940, au supus întregul oraș unui masiv bombardament de aviație.

Podul nou[modificare | modificare sursă]

Traficul devenise foarte intens pe vechiul pod Willem, iar planurile pentru construcția unuia nou datează dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Lipsa fondurilor a făcut ca Serviciul Lucrărilor Publice să poată aborda abia în anii 1970 realizarea unui nou pod. Construcția a început în 1975 și s-a încheiat în 1981, an în care noul pod hobanat peste Meusa Nouă a și fost inaugurat. Hobanele sunt susținute de două pile metalice de circa 50 de metri înălțime, vopsite în culoarea roșie. Rampele de urcare pe pod nu sunt drepte, ca o extensie directă a acestuia, ci fac fiecare câte o curbă strânsă la un unghi de 90o Inițial, podul trebuia să lege direct Bulevardul Maas din partea de nord cu strada Oranjeboom din partea de sud. Această soluție a întâlnit opoziția locuitorilor, care nu au fost de acord ca Vechiul Port să fie afectat, iar strada Oranjeboom să fie transformată în drum expres.

În 1983, noul Pod Willem a primit Nationale Staalprijs (în română Premiul Național al Oțelului).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Architectuurgids, accesat în  
  2. ^ „WILLEMS BRIDGE” (în neerlandeză). architectureguide.nl. Accesat în . 
  3. ^ „100 jaar architectuur in Rotterdam” (în neerlandeză). couvreur.home.xs4all.nl. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Oud-Rotterdam blad-12” (în neerlandeză). oud-rotterdam.nl. Accesat în . 
  5. ^ „Architectuur en stedebouw 1850-1940” (în neerlandeză). dbnl.org. Accesat în . 
  6. ^ „Rotterdam [War over Holland - May 1940: the Dutch struggle]”. waroverholland.nl. Accesat în . 
  7. ^ „Willemsbrug - traffic bridge - may 1940”. waroverholland.nl. Accesat în . 


Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Podul Willem