Podul Nou din Mitrovica

42°53′30″N 20°51′58″E (Podul Nou din Mitrovica) / 42.89167°N 20.86611°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Podul Nou
Podul Mitrovica
Podul de pe râul Ibar
Pont d'Austerlitz[1]
Podul Nou Podul Mitrovica Podul de pe râul Ibar Pont d'Austerlitz[1]
Podul Nou din Mitrovica.
TraverseazăIbar
LocațieMitrovica
Lungime91,2 m  Modificați la Wikidata
Construcție
Lansarea proiectuluiiunie 2001  Modificați la Wikidata
Data deschideriiiunie 2001
Utilizare
Prezență online

Podul Nou (cunoscut și sub numele de Podul din Mitrovica sau Podul de pe râul Ibar) este un pod din oțel care traversează râul Ibar în orașul Mitrovica din nordul statului Kosovo[a].[2] Podul Nou a devenit un simbol iconic al divizării provinciei Kosovo,[3][4] el separând în jur de 80.000 de albanezi kosovari din sudul orașului de aproximativ 40.000 de sârbi care trăiesc în partea de nord.[5] El este folosit ca un punct de control militar și oferă o frontieră de facto între enclavele sârbe din nord și restul provinciei Kosovo.[6]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima zăpadă pe podul principal din Mitrovica.

În 2001, podul a fost renovat cu bani de la guvernul francez.[7] Operațiuni structurale precum lărgirea pilonului central, reconstrucția planșeului și a pavajelor din beton și înlocuirea rulmenților și a rosturilor de dilatare au fost efectuate în cadrul lucrărilor de reconstrucție a podului cu lungimea de o sută de metri. În afară de aceste activități de reparație, au fost amplasate elemente arhitecturale suplimentare precum puncte de observație pe pod, stâlpi de iluminat, scări pentru accesul pe chei și două arcuri decorative.[8] Compania Freyssinet a câștigat contractul pentru reconstruirea podului din Mitrovica. Clauzele contractului stipulau că Freyssinet trebuia să angajeze o echipă de construcție multi-etnică pentru a reface podul. În septembrie 2000 au fost aleși 61 de muncitori din Kosovo - un albanez pentru un sârb. Managerul de proiect a fost Pierre Lottici. Departamentul de Transporturi și Infrastructură - o divizie a Structurii Administrative Comune UNMIK - a supravegheat derularea construcției podului. La sfârșitul lunii iunie 2001, noul pod din Mitrovica ce a costat 3 milioane de mărci germane a fost predat primăriei orașului Mitrovica.[9]

Podul Nou este unul dintre cele trei poduri peste râul Ibar la Mitrovica. Celelalte două, unul care duce la gară și altul care este un pod de cale ferată abandonat, sunt mai ușor de folosit. Podul Noul este principalul punct de trecere între cele două părți ale orașului.

Note[modificare | modificare sursă]

Note:

a. ^Kosovo este obiectul unei dispute teritoriale între Republica Kosovo și Republica Serbia. Republica Kosovo și-a proclamat unilateral independența la 17 februarie 2008, dar Serbia continuă să o considere ca parte a propriului teritoriu suveran. Cele două guverne au început să-și normalizeze relațiile în 2013, ca parte a Acordului de la Bruxelles. Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de către 108 din cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite.

Referințe:

  1. ^ „Bridge-building in city of hate”. The Guardian. . Accesat în . 
  2. ^ Kostovicova, Denisa (). „Crossing the Bridge”. Balkan Reconstruction Report. Political Digest: CEEOL. 2003 (7.15): 1. 
  3. ^ „Associated Press”. Accesat în . 
  4. ^ „Associated Press”. Accesat în . 
  5. ^ Stojanovic, Dusan (). „USA Today”. Accesat în . 
  6. ^ Charter, David (). „The Times (UK)”. London. Accesat în . 
  7. ^ Gail Warrander, Verena Knaus, Kosovo, Bradt Travel Guides, 2011, p. 273.
  8. ^ Arhivat în , la Wayback Machine., Freyssinet magazine, No. 210, January / April 2001, p. 6, archived from the original on 18 martie 2013.
  9. ^ Eleanor Beardsley (). „Monument to a City's Future”. Press/Information Office, United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK). Arhivat din original la .