Piața Independenței din Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piața Independenței din Iași

Piaţa Independenței cu Statuia Independenţei
Date geografice
LocalitateIași
Date sociale

Piața (parcul) Independenței este o piață din Iași (România) situată în centrul orașului, între bulevardul Independenței și strada Vasile Conta. Aici este amplasată Statuia Independenței, monument istoric cu codul IS-III-m-B-04313.[1] Alte monumente aflate în directa vecinătate a parcului sunt Biserica Mitocul Maicilor, Casa Asigurării Meșteșugarilor (casa cu boltă), Monumentul doctorului Ludwig Russ și Biserica Sfântul Spiridon (acestea din urmă în incinta Spitalului Universitar „Sfântul Spiridon”). Piața Națiunilor Unite este localizată în apropiere, pe latura de est a spitalului universitar, în timp ce extensia nordică a Pieței Unirii ajunge până în bulevardul Independenței, vizavi de parcul Independenței.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Vedere panoramică asupra Pieței Independenței
Vedere din aceeași direcție de la nivelul solului

Piața Independenței este relativ recentă, apărând ca rezultat al resistematizării orașului. Astfel, după cutremurul din 1977, strada Gheorghe Dimitrov[2] (fostă I.C. Brătianu,[2] fostă Ulița Târgului de Sus,[3] fostă Ulița Podu' Hangioaiei[4]) a fost lărgită și regularizată, fiind creată artera principală denumită în 1980 „Bulevardul Independenței”.

Pentru detalii suplimentare, vedeți Bulevardul Independenței din Iași.

Pe locul Medeanului de la „Sfântul Spiridon” – piață înființată încă din secolul al XIX-lea[5] în partea vestică a Mănăstirii „Sfântul Spiridon” – a fost amplasat parcul Independenței. Piața alimentară a fost mutată pe strada Vasile Conta, în spatele casei Alexandru D. Xenopol. Ulterior a fost construit blocul ce adăpostește piața agroalimentară „Independenței”, în direcția Pieței Eminescu (nord-vest).

S-a vehiculat ideea construirii unei parcări subterane sub parcul Independenței[6][7] și cel de la Mitocul Maicii Domnului.

Monumentul Independenței[modificare | modificare sursă]

Piața Independenței (vedere dinspre Spitalul „Sfântul Spiridon”)
Monumentul Independenței

Monumentul Independenței este un ansamblu format din Statuia Independenței (executată în bronz, cu o înălțime de 11 m) urcată pe un soclu de 6 m (cu șase altoreliefuri cu o suprafață totală de 104 m2).[8] Acesta reprezintă un proiect al soților Gabriela Manole-Adoc și Gheorghe Adoc, realizat pentru a aniversa împlinirea a o sută de ani de la proclamarea independenței naționale (în 1877).[8] Statuia a fost turnată la Combinatul Fondului Plastic din București,[9] în timp ce altoreliefurile la Uzina Mecanică Nicolina.[9] Execuția a durat patru ani, monumentul fiind dezvelit la 15 octombrie 1980 în prezența familiei Nicolae și Elena Ceauseșcu.[9] Acesta este și momentul redenumirii bulevardului și a pieței.

Evenimente[modificare | modificare sursă]

La Monumentul Independenței se depun coroane de flori de către reprezentanții statului cu ocazia Zilei Armatei României, a Zilei Independenței de Stat[10] etc.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lista monumentelor istorice din județul Iași - 2015” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ a b „La hotel Binder, pe Ulița de Sus”. Accesat în . 
  3. ^ Sorin Iftimi, Vechi planuri privitoare la Ulița Târgului de Sus din Iași (Bd. Independenței), pp. 39-67
  4. ^ L. Benjamin, M. Spielmann, S. Stanciu, Izvoare și mărturii referitoare la evreii din România, vol. ll/2, ed. Hadefer, București, 1990
  5. ^ Dan Dumitru Iacob, „Piețele orașului Iași în secolele XVIII–XIX. Medeanul de la Sfântul Spiridon”, Historia Urbana, XXI (2013) 163-211.
  6. ^ 20 septembrie 2020. „Parcare subterană pe Bulevardul Independenței”. 
  7. ^ Felix Guzga. „Criza parcarilor în Iași: mina de aur pentru Primarie”. Accesat în . 
  8. ^ a b „Independența este suma vieții noastre istorice. Interviu cu Gheorghe Adoc”. Accesat în . 
  9. ^ a b c George Pleșu. „Controversa din jurul Monumentului Independenței din Iași”. Accesat în . 
  10. ^ „9 mai, o zi de întreită sărbătoare”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]