Petre Ionescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Petre Ionescu
Date personale
Cauza decesuluiCauze naturale (embolie pulmonara)
Număr de copii3
Activitate
Oraș natalBucuresti
FuncțieDirectorul Regiei Monopolurilor Statului (R.M.S.)
RudeInginer Ionescu Angelo, Prof. Ionescu Tudor
Petre Ionescu in 1912
Caricatura lui Petre Ionescu in trăsura inscripționată „RMS” (Regia Monopolurilor de Stat)

Petre Ionescu, (n. 1870, București – d. 1938, Cluj) a fost un inginer român, director al Regiei monopolurilor de stat și director al fabricii de țigarete din Cluj începand cu anul 1920.

Din 1890 până în 1894 a făcut studiile în Champs-sur-Marne, Franța, la universitatea École nationale des ponts et chaussées.

Petre Ionescu a fost primul copil a lui Temistocle Ionescu și Julia Zikèly. De tatăl său se știe ca era de profesie apropritar. Petre s-a casatorit cu Maria Frunzănescu, casnica.

Tinerețea si educatia[modificare | modificare sursă]

Petre Ionescu s-a născut pe 27 aprilie 1870, fiind primul copil al lui Temistocle Ionescu și soția sa, Julia Zikèly în București. Tatăl său a avut doi copii pe lângă Petre cu Maria Frunzănescu: George Ionescu, născut la circa 1873 și Constantin Ionescu, născut la circa 1876.

Titluri de admitere[modificare | modificare sursă]

A studiat la Liceul Saint-Louis din Paris, urmând apoi cursuri pregătitoare în timpul școlii, între anii 1889-1890 și s-a clasat pe locul 4 în promoția sa, făcând parte din categoria eleviilor externi admiși prin decizia ministerială din 22 octombrie 1890. Petre a repetat al doilea an din cauza unei pneumonii infecțioase. Începand cu anul 1890, până in 1894 a făcut studiile in Champs-sur-Marne, Franța la universitatea Ècole nationale des ponts et chaussées.