Peter Poreku Dery

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Coat of arms of Peter Poreku Dery.svg

Cardinalul Peter Poreku Dery (n. 10 mai 1918, Zemuopare-Ko, Ghana - d. 6 martie 2008, Tamale, Ghana) a fost arhiepiscop catolic de Tamale.

Viața[modificare | modificare sursă]

Peter Poreku Dery a fost al patrulea din cei zece copii ai unui preot fetișist din tribul Dagaba. A studiat filosofia și teologia la seminariile din Navrongo și Wiagha. La 11 februarie 1951 a fost hirotonit preot de către episcopul Gérard Bertrand din Tamale. O perioadă a fost duhovnic. În 1958 a obținut o diplomă în științe sociale la Universitatea Sfântul Francis Xavier din Canada și titlul de doctor în teologie la Institutul pentru Pregătire Pastorală și Cateheză „Lumen vitae“ din Brüssel.[1] Începând cu 1959 a fost numit vicar general in localitatea Tamale.

În 1961 a fost numit de către papa Ioan al XXIII-lea episcop titular al diocezei Wa din Nordul Ghanei. Hirotonia a fost celebrată în Roma de către Ioan al XXIII-lea împreună cu episcopii Napoléon-Alexandre Labrie, Episcopul Golfului Sfântul Laurențiu (Canada) și Fulton John Sheen, episcopul vicar al New York -ului. A fost unul dintre participanții la Conciliul II Vatican. În 1972 a fost numit administrator apostolic al diocezei Tamale și în 1974 a devenit din dispoziția papei Paul al VI-lea episcop titular al aceleiași dioceze. Din 1977 prin ridicarea episcopiei la rang de arhiepiscopie a devenit arhiepiscop.

În consistoriul din 24 martie 2006 a fost numit în colegiul cardinalilor electori de către papa Benedict al XVI lea, drept cardinal diacon cu titlul Sant' Elena fuori Porta Prenestina.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Peter Poreku Dery: From Assistant Fetish Priest to Archbishop: Studies in Honour of Archbishop Dery - Vantage Press 1987, ISBN 0533072271.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]