Peter Charanis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Peter Charanis
Date personale
Născut
Lemnos, Grecia
Decedat (77 de ani)
Statele Unite ale Americii, SUA
Cetățenie Grecia
Etnie grec
Ocupație scriitor
istoric
armenologist[*]
Activitate
Alma mater University of Wisconsin–Madison[*], Universitatea Rutgers
Organizație Universitatea Rutgers
Premii Guggenheim Fellowship[*]

Peter Charanis (n. 1908, Lemnos, Grecia - d. 23 martie 1985) a fost un istoric american originar din Grecia, specializat în istoria Imperiului bizantin și profesor de istorie la Rutgers University. De asemenea, numele său a fost asociat cu centrul de cercetare bizantină de la Dumbarton Oaks .

P. Charanis a emigrat în America încă din copilărie. A obținut doctoratul la Universitatea din Wisconsin–Madison, unde a lucrat sub îndrumarea lui Alexander Vasiliev. Și-a continuat studiile postdoctorale la Universitatea din Bruxelles, avându-l drept coordonator pe Henri Grégoire. Este perioada în care interesul său sțtiințific s-a orientat către istoria armenilor, lucru valorificat în unele studii, precum The Armenians in the Byzantine Empire (publicat în "Byzantinoslavica" în 1961) sau A Note on the Ethnic Origin of Emperor Maurice (publicat în revista "Byzantion" în 1965).

De asemenea, istoricul a petrecut o vreme la Universitatea Aristotel din Salonic, iar după revenirea în Statele Unite a devenit profesor la Rutgers University din 1963. Charanis a reușit să convingă departamentul de istorie să înceapă un curs de studii bizantine. Între 1964 și 1966, a fost decan al facultății de istorie a universității.

Bibliografie selectivă[modificare | modificare sursă]

  • "An important short chronicle of the fourteenth century", Byzantion, 13 (1938).
  • "Byzantium, the West and the origin of the First Crusade", Byzantion, 19 (1949).
  • "On the Social Structure and Economic Organization of the Byzantine Empire in the Thirteenth Century and Later", Byzantinoslavica, 12 (1951).
  • "Ethnic Changes in the Byzantine Empire in the Seventh Century", Dumbarton Oaks Papers, 13 (1959).
  • "The Armenians in the Byzantine Empire", Byzantinoslavica, 22 (1961).
  • "Observations on the Demography of the Byzantine Empire", XIII International Congress of Byzantine Studies, Oxford, 1966.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • E. Laiou, Angeliki (1985). „Peter Charanis, 1908-1985”. Dumbarton Oaks Papers (Dumbarton Oaks) 39: xiii-xv. ISSN 00707546.