Pentatomide

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentatomide
Palomena.prasina.jpg
Palomena prasina
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnBilateria
InfraregnProtostomia
SuperîncrengăturăEcdysozoa
ÎncrengăturăArthropoda
SubîncrengăturăHexapoda
ClasăInsecta
SubclasăDicondylia
InfraclasăNeoptera
SupraordinParaneoptera
OrdinHemiptera
SubordinHeteroptera
InfraordinPentatomomorpha
SuprafamiliePentatomoidea
Familie
Pentatomidae[1]
Leach, 1815

Pentatomidele (Pentatomidae), numite popular "ploșnițe de câmp, ploșnițe de pădure, ploșnițe de grădină", este o familie de insecte din ordinul hemipterelor. Se caracterizează prin prezența antenelor cu 5 articole, ca și la scuteleride (Scutelleridae), dar scutelul este triunghiular și nu ajunge cu vârful său la extremitatea abdomenului, însă depășește mijlocul abdomenului, atingând baza membranei hemielitrei. Membrana hemielitrei are numeroase nervuri longitudinale. Este o familie foarte mare, cuprinzând numeroase genuri și specii. Multe specii sunt dăunătoare.[2][3]

Printre speciile mai cunoscute se numără:[2][4][5]

  • Ploșnițele cerealelor (Aelia acuminata și Aelia rostrata) au corpul de formă aproape rombică, cu capul triunghiular, corpul îngustat posterior, culoarea cenușie-roșcată cu dungi în lung. Lungimea 8-10 mm la prima specie, 11-12 mm la o doua specie. Ploșnițele cerealelor sunt mult răspândite și dăunătoare.
  • Eurydema (strechea). Sunt ploșnițele cruciferelor, având mai multe specii: ploșnița albastră a verzei (Eurydema oleracea), de culoare albastră sau verde metalică, aproape neagră cu pete gălbui sau roșcate. Dăunătoare verzei, ridichilor și altor crucifere. Ploșnița roșie a verzei (Eurydema ornata) foarte dăunătoare la crucifere, are culoarea neagră, cu desene frumoase roșii și 6 pete negre pe corselet. De regulă se găsește pe cruciferele spontane.
  • Ploșnița de pădure sau ploșnița castanie (Pentatoma rufipes, sin. Tropicoris rufipes), de 15 mm, de culoare cenușie-brună, cu puncte negre, dese. Vârful corseletului, precum și picioarele sunt de culoare ruginie Specie rău mirositoare, foarte comună.

Subdiviziuni[modificare | modificare sursă]

Există mai multe subfamilii:

Specii europene[modificare | modificare sursă]

Speciile europene a acestei familii includ:[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  2. ^ a b Mihail A. Ionescu, Matilda Lăcătușu. Entomologie. Editura Didactică și Pedagogică, București, 1971
  3. ^ Béla Kis. Fauna Republicii Socialiste România. Insecta. Volumul VIII. Fascicula 8. Heteroptera. Partea generală și suprafamilia Pentatomoidea. Editura Academiei Republicii Socialiste România. București, 1984
  4. ^ Matilda Lăcătușu, Constantin Pisică. Biologia dăunătorilor animali. Editura Didactică și Pedagogică, București. 1980.
  5. ^ T. Perju. Entomologie agricolă. Editura Didactică și Pedagogică, București. 1983
  6. ^ Species list in Fauna europaea

Legături externe[modificare | modificare sursă]