Pavlos Melas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pavlos Melas
Pavlos Melas.jpg
Pavlos Melas
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Marsilia, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (34 de ani) Modificați la Wikidata
Melas[*], Kastoria Municipality[*], Grecia Modificați la Wikidata
PărințiMichael Melas[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriKonstantinos Melas[*]
Leon M. Melas[*]
Vassileios M. Melas[*]
Georgios Melas[*]
Anna Mela-Papadopoulou[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuNatalia Dragoumis[*] Modificați la Wikidata
CopiiMichaïl Melas[*]
Zoë Mela[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Greece (1822-1978).svg Grecia Modificați la Wikidata
Etniegrec Modificați la Wikidata
Ocupațiepersonal militar[*] Modificați la Wikidata
StudiiHellenic Military Academy[*]  Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraHellenic Army[*]  Modificați la Wikidata
Gradulsublocotenent  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieRăzboiul Greco-Turc
Macedonian Struggle[*]  Modificați la Wikidata

Pavlos Melas (în greacă Παύλος Μελάς, Pávlos, de exemplu, Pavel, Melás) (29 martie 1870 – 13 octombrie 1904) a fost un ofițer al Armatei Elene, unul din primii care au organizat și participat la Lupta Greacă pentru Macedonia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Marsilia, Franța, ca fiu al lui Michail Melas, care a fost ales deputat de Attica și primar al Atenei, și frate al lui Vassileios Melas, care a fost, de asemenea, ofițer al Armatei Elene. Tatăl său era un negustor bogat originar din Epir.[1] Pavlos a plecat de la o vârstă fragedă la Atena pentru a studia și mai târziu s-a alăturat Armatei, absolvind Academia Militară Greacă în 1891 ca locotenent de artilerie. În 1892 s-a căsătorit cu Natalia Dragoumi, fiica politicianului kastorian Stephanos Dragoumis și sora lui Ion Dragoumis. În 1895 cei doi au avut un fiu pe nume Michail.

Melas, împreună cu cumnatul său Ion Dragoumis, consul al Greciei în orașul Monastir (acum Bitola), ocupat pe atunci de otomani, cu Christos Kottas și cu Ghermanos Karavanghelis, mitropolit de Kastoria, a încercat să strângă bani pentru sprijinirea economică a eforturilor militare ale populației grecești din Macedonia. După înăbușirea Revoltei Ilinden-Preobrajenie, el a decis să intre în Macedonia în iunie 1904 pentru a evalua situația și a vedea dacă există vreo posibilitate de a crea o unitate militară care să lupte împotriva bulgarilor (Organizația Revoluționară Macedoneană Internă, VMRO) și turcilor otomani.

În iulie 1904 (sub numele de căpitanul Mikis Zezas) el a pătruns din nou în Macedonia cu un mic grup de oameni și a luptat împotriva VMRO până în 13 octombrie 1904, când a fost ucis după ce satul Statista a fost înconjurat de forțele otomane. Satul cu coordonatele 40° 42' N 21° 16' E a fost redenumit Melas în onoarea lui, după ce a fost anexat de Grecia în urma Războaielor Balcanice.

După moartea lui, eforturile grecești au devenit mai intense, ducând la înfrângerea comitagiilor bulgari în special în provinciile Macedonia Centrală și de Vest, care au fost anexate de Grecia după Războaiele Balcanice.

El este considerat un simbol al Luptei Grecești pentru Macedonia, iar multe dintre lucrurile sale personale sunt expuse în Muzeul Luptei Macedonene din Salonic și în Muzeul Pavlos Melas din Kastoria.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ George C. Papavizas (). Claiming Macedonia: The Struggle for the Heritage, Territory and Name of the Historic Hellenic Land, 1862-2004. McFarland. p. 58. ISBN 978-1-4766-1019-1. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pavlos Melas