Sari la conținut

Papagal gri african

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Papagal gri african
Stare de conservare

Vulnerabil  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Psittaciformes
Suprafamilie: Psittacoidea
Familie: Psittacidae
Subfamilie: Psittacinae
Gen: Psittacus
Specie: P. erithacus
Nume binomial
Psittacus erithacus
Linnaeus, 1758
Range in green
Papagalul gri african de Congo
Papagalul gri african Timneh

Papagalul gri african (Psittacus erithacus), cunoscut și ca papagalul Jako, (în engleză African Grey Parrot sau Grey Parrot) este o specie de papagali originară din pădurile Africii de Vest și Centrale.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Două subspecii sunt descrise:

  • Papagalul gri african de Congo (Psittacus erithacus erithacus), cu o lungime de aproximativ 33 cm, are un colorit cenușiu deschis, coada roșie, ciocul negru și picioarele negre-cenușii.
  • Papagalul gri african Timneh (Psittacus erithacus timneh), cu o lungime de aproximativ 30 cm, are un coloritul cenușiu închis, pe burtă cenușiu deschis, coada roșu-vișiniu închis, ciocul negru cu partea de sus maro deschis și picioarele negre-cenușii.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Răspîndire

Papagalul gri african trăiește în Coasta de Fildeș, estul și vestul Keniei, Angola, din nord până înspre sud, regiunea de sud a Congoului și nord-vestul Tanzaniei.

Populație naturală este destul de stabilă însă subspecia Timneh este pe cale de dispariție în unele regiuni din cauza braconajului.

În captivitate[modificare | modificare sursă]

Papagalii africani gri sunt păsări foarte active cu o voce moderată, foarte curioși, plini de energie și foarte robuști. În afara perioadei de împerechere pot fi crescuți și cu alte specii de papagali. Nu tuturor le place să se scalde.

Păsări de companie[modificare | modificare sursă]

Papagalui Jako este foarte îndrăgit ca păsări de colivie, uimind prin inteligența lor. Sunt foarte apreciați pentru capacitatea lor de a învăța, imita vocea umană, trucuri și alte sunete, fiind considerați cei mai vorbăreți papagali. Obișnuiți cu contactul mâinii umane (sunt blînzi) sunt foarte jucăuși și prietenoși.

Hrana[modificare | modificare sursă]

Consumă diferite fructe și legume, amestec de semințe potrivit acestei specii, minerale, hrană încolțită. Pe perioada de nidificare li se poate da o hrană specială formată din ou și pâine albă. Dacă sunt hrăniți în mod nepotrivit pot ajunge ușor la obezitate.

Voliera[modificare | modificare sursă]

Cu cît voliera este mai mare cu atît este mai bine. Indicată ar fi o volieră exterioară cu acces la o volieră interioară. Iarna trebuie asigurată o temperatură de minim 5 °C în voliera interioară și lasat accesul spre voliera exterioară. Cuibul poate sa rămînă tot timpul în volieră.

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

Pui de o zi

Se reproduc destul de ușor, important este să fie o pereche care harmonează. Perioada împerecherii începe prin luna mai. Depun 3-4 ouă care însă deseori sunt ouă infertile. Perioada incubației este de 26 zile. Puii ies pe la vîrsta de 12 săptămîni din cuib și este indicat să mai rămînă o perioadă în compania părinților.

În libertate trăiesc în perechi și uneori se adună în grupuri de cîteva sute de păsări.

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Papagal gri african
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Papagal gri african
  1. ^ Bellamy, D, Boyes, S, Dowsett-Lemaire, F, Gilardi, J, Hall, P, Hart, J, Hart, T, Lindsell, J, Michels, A, Phalan, B, Pomeroy, D & Rainey, H (). „Psittacus erithacus”. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2015.2. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Accesat în .