Sari la conținut

Pacea Religioasă de la Augsburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Pacea de la Augsburg)
Pacea Religioasă de la Augsburg
Semnat  Modificați la Wikidata
Augsburg, Sfântul Imperiu Roman
Semnătura regelui Ferdinand pe actul normativ

Pacea Religioasă de la Augsburg a fost o lege adoptată la 25 septembrie 1555 în cadrul dietei imperiale (Reichstag) întrunite la Augsburg. Împăratul Carol Quintul a fost reprezentat de fratele său Ferdinand I al Sfântului Imperiu Roman. Actul normativ a garantat libertate religioasă și drept de proprietate adepților Confessio Augustana, adică protestanților de confesiune luterană.

Dieta imperială întrunită la Augsburg în anul 1530 a formulat Confesiunea Augustană (Confesiunea de la Augsburg), care a fost trimisă împăratului Carol Quintul. Împăratul Carol Quintul a încercat s-a opus inițial inovațiilor confesionale și a căutat să întoarcă toată lumea la credința catolică. În cele din urmă, după numeroase conflicte politice și chiar armate, în anul 1552 a fost încheiată Pacea de la Passau, prin care a fost recunoscut dreptul de existență a creștinilor luterani.

Trunchiul principal al confesiunii luterane a adoptat mărturisirea de credință de la Augsburg și se intitulează Evangelische Kirche A. B., de confesiune augustană, inclusiv Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România.