PPC (companie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
PPC (companie)
Tipcompanie publică  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Țara Grecia  Modificați la Wikidata
SediuAtena, Chalkokondyli Street[*][[Chalkokondyli Street (a street in Athens)|​]], 30, 10432, Grecia
Oameni cheieGeorgios Stassis[*][[Georgios Stassis (PPC CEO)|​]]  Modificați la Wikidata
IndustrieIndustria energetică[*]  Modificați la Wikidata
Produseenergie electrică
gaz natural  Modificați la Wikidata
Angajați16.747  Modificați la Wikidata ()
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube

PPC, abreviere de la Public Power Corporation SA (în greacă Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού A.E.[1]), este cea mai mare companie de energie electrică din Grecia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

PPC a fost fondată de guvernul grec în 1950. Scopul său principal era să planifice și să aplice o politică energetică națională care, prin exploatarea produselor și resurselor interne, să distribuie energie electrică ieftină tuturor cetățenilor greci. PPC a început integrarea tuturor rețelelor locale mici în rețeaua națională interconectată. În plus, corporația a rezolvat achiziționarea tuturor unităților mici de producție de energie electrică, private și locale.

În prezent, grupul PPC este format din trei companii subsidiare: PPC SA, Operatorul Rețelei de Distribuție a Electricității Elene (HEDNO sau DEDDIE) SA și PPC RENEWABLES SA[2] Chiar dacă HEDNO SA este deținută de PPC, ea își desfășoară activitatea independent, în conformitate cu Legea 4001/2011 și în conformitate cu Directiva UE 2009/72/CE privind organizarea pieței de energie electrică.[3]

Acționariat[modificare | modificare sursă]

La 16 noiembrie 2021, compania PPC a finalizat o majorare de capital social, la care guvernul grec, în calitate de acționar, a ales să nu participe. Drept urmare, participația guvernului elen a scăzut de la 51,12% la 34,12%, care este deținută în prezent de fondul suveran al țării, Corporația Elenă de Active și Participații (HCAP). Această schimbare a acționariatului înseamnă că PPC a fost privatizată și nu mai este controlată de guvernul grec.

La 3 martie 2022, CVC Capital Partners a achiziționat 10% din acțiunile companiei.

Acțiunile Societății sunt tranzacționate în categoria „Large Cap” a Bursei de Valori din Atena (ATHEX), în timp ce la Bursa de Valori din Londra sunt tranzacționate sub formă de certificate de depozit globale (GDR).

Privatizarea[modificare | modificare sursă]

În 2021, PPC a efectuat o tranzacționare a acțiunilor la Bursa de Valori din Atena și, în consecință, nu mai este deținută în totalitate de guvern, deși până atunci fusese controlată de acesta cu o participație de 51,1%.

În iunie 2011, guvernul Greciei a anunțat că va vinde 17% din cota sa din PPC pentru a îndeplini condițiile pachetului de împrumuturi UE / BCE / FMI. Lucrătorii PPC au răspuns prin întreruperi limitate de curent în anumite orașe din Grecia.[4] Cu toate acestea, guvernul Tsipras a decis să suspende privatizarea PPC ca una dintre primele sale măsuri anti-austeritate.

Compania a fost în cele din urmă privatizată în noiembrie 2021, când guvernul elen și-a redus participația la 34,12%. Participația rămasă a fost transferată ulterior către fondul suveran grec, Corporația Elenă de Active și Participații (HCAP).

Centrale electrice[modificare | modificare sursă]

Cele 34 de centrale termice și hidroelectrice majore și cele 3 parcuri eoliene ale rețelei electrice interconectate din Grecia continentală, precum și cele 60 de centrale electrice autonome situate în Creta, Rodos și alte insule grecești (33 centrale termice, 2 hidroelectrice, 18 eoliene și 5 parcuri fotovoltaice) formează activele industriale ale PPC și constituie baza energetică a tuturor activităților economice ale Greciei.

Capacitatea totală instalată a celor 97 de centrale ale PPC este în prezent de 12.760 MW, cu o generare netă de 53,9 TWh în 2007.

PPC în România[modificare | modificare sursă]

La 25 octombrie 2023, PPC a achiziționat compania Enel România, de la grupul italian Enel, pentru 1,24 miliarde EUR.[5] PPC România include distribuția de energie către 3,1 milioane de clienți, trei rețele de distribuție a energiei în Sud Muntenia (inclusiv București ), Banat și Dobrogea, energie regenerabilă cu o capacitate de aproximativ 600 MW.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ InfoCuria, Commission of the European Communities v Hellenic Republic, Case C-394/02, published 2 June 2005, accessed 5 October 2022
  2. ^ „PPC Group - PPC S.A”. www.dei.gr. Accesat în . 
  3. ^ „Profile - HEDNO S.A”. www.deddie.gr. Accesat în . 
  4. ^ Granitsas, Alkman (). „Strike Forces Power Cuts in Greece”. Wall Street Journal. Accesat în . 
  5. ^ a b „Enel finalized the sale of its Romanian operations to PPC”. enel.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]