Pădurea Neagră, Bihor

47°9′55″N 22°24′47″E (Pădurea Neagră, Bihor) / 47.16528°N 22.41306°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Neagră
Feketeerdő
—  localitate componentă[*]  —
Pădurea Neagră se află în România
Pădurea Neagră
Pădurea Neagră
Pădurea Neagră (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°9′55″N 22°24′47″E ({{PAGENAME}}) / 47.16528°N 22.41306°E

Țară România
Regiune de dezvoltareRegiunea de dezvoltare Nord-Vest
Județ Bihor
Oraș Aleșd


Populație (2021)
 - Total405 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal415101

Prezență online

Pădurea Neagră (în maghiară Feketeerdő) este o localitate componentă a orașului Aleșd din județul Bihor, Crișana, România.

Generalități

Este o localitate situată la aproximativ 20 km de orașul Aleșd, pe cursul râului Bistra, care se varsă în râul Barcău. La cca. 3 km de localitate, spre orașul Marghita, este un izvor de apă minerală și o cascadă minunată. În această localitate a funcționat una din cele mai vechi fabrici de sticlărie din țară.

Locuitorii sunt de mai multe naționalități: români, maghiari și slovaci. Majoritatea sunt persoane mai în vârstă, foști sticlari. Religiile predominante sunt: romano-catolică, reformată și ortodoxă. Este o comunitate mică unde oamenii au trăit întotdeauna în pace și înțelegere, indiferent de naționalitate. A fost o comunitate prosperă și din punct de vedere economic cât timp a funcționat fabrica de sticlărie apoi, din păcate, a început declinul economic, din cauza lipsei locurilor de muncă. Toți tinerii au plecat de acolo si au rămas mai mult doar pensionarii, la care se întorc copiii în weekend-uri și de sărbatori pentru că oaza de liniște de acolo nu s-a modificat deloc cu trecerea timpului, chiar a ajuns să fie pentru mulți bihoreni un loc de relaxare la sfârșit de săptămână și nu numai. A revenit la viață Pădurea Neagră în momentul în care a fost (re)descoperită de orășeni și unii au investit acolo în imobiliare și construcții de cabane. Aerul curat, pădurea, izvorul de apă mineralizată si chiar băștinașii ospitalieri au fost punctele forte în această revenire. Cu siguranță va veni vremea când se va profita - în sensul pozitiv al cuvântului - de potențialul turistic al localității, de oaza de liniște și de natură silvică deosebită. Există posibilitatea de a se vedea peisaje de o frumusețe deosebită prin împrejurimi, pentru asta este însă indicat să solicitați ajutorul unor localnici, deoarece nu au fost și nici în prezent nu sunt marcaje turistice.

Galerie de imagini