Sari la conținut

Ordono al III-lea de Leon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ordono al III-lea de Leon
Date personale
Născut925
Zamora⁠(d), Castilia și León, Spania Modificați la Wikidata
Decedat956
Zamora
ÎnmormântatBazilica San Isidoro
PărințiRamiro al II-lea de Leon
Adosinda Gutiérrez
Frați și suroriSancho I de Leon
Teresa Ramínez de León[*][[Teresa Ramínez de León (Queen of Pamplona)|​]]
Elvira Ramírez[*][[Elvira Ramírez (Leonese princess)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuUrraca Fernández
CopiiOrdoño
Theresa
Bermundo al II-lea de Leon
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRey de León[*][[Rey de León (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of León, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Astur-Leon
Rege al Leonului
Domnie951–956
PredecesorRamiro al II-lea de Leon
SuccesorSancho I de Leon

Ordono al III-lea (926 - 956) a fost regele Leonului din 951 până în 956, fiul și succesorul lui Ramiro al II-lea de Leon. S-a confruntat cu Navara și Castilia, regiunile care îl sprijineau pe fratele său vitreg, Sancho cel Gras, care disputa ascensiunea lui Ordono la tron.

El a infrunțat și o rebeliune internă, atacurile musulmanilor lui Al-Andalus și rebeliunea din Galicia. Ca răspuns pentru musulmani, Ordono a condus un raid până departe în Lisabona (955), revenind în nord cu o pradă foarte profitabilă. Confruntând acest mare spectacol de forță, Abd-al-Rahman al III-lea a fost împins să negocieze și să încheie un tratat de pace cu regele Leonului.

El a încercat să continue acțiunea tatălui său în fortificarea terenurilor și a autorității regale în fața nesupusului Fernán González de Castilia. S-a căsătorit cu fiica acestuia, Urraca, și mai târziu a respins-o pentru alianța tatălui său cu Sancho.

Urraca a avut doi copii, Ordono, care a murit tânăr și o fiică, Theresa, care a devenit călugăriță. Ordono al III-lea a fost tatăl lui Bermundo al II-lea de Leon însă nu se știe cu exactitate dacă Urraca a fost mama lui sau dacă acesta a fost conceput cu o amantă. Ordono al III-lea a murit la Zamora în 956.

Referințe[modificare | modificare sursă]