Sari la conținut

Bermundo al II-lea de Leon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bermundo al II-lea de Leon
Date personale
Născut956
Decedat999
Destriana
ÎnmormântatMănăstirea Carracedo și mai târziu Bazilica San Isidoro
PărințiOrdono al III-lea de Leon
Urraca Fernández
Frați și suroriAbda[*][[Abda (princess of Pamplona)|​]]
Gonzalo Sánchez of Aragon[*][[Gonzalo Sánchez of Aragon (Navarrese ruler in Aragon)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuVelasquita Ramírez
Elvira García
CopiiAlfonso al V-lea de Leon
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRey de Galicia[*][[Rey de Galicia (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of Galicia, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Astur-Leon
Rege al Leonului
Domnie984–999
PredecesorRamiro al III-lea de Leon
SuccesorAlfonso al V-lea de Leon
Rege al Galiciei
Domnie982–999
PredecesorRamiro al III-lea de Leon
SuccesorAlfonso al V-lea de Leon

Bermundo al II-lea, poreclit și Gutosul (n. 953 d.Hr.[1] – d. , Villabuena⁠(d), Castilia și León, Spania), a fost regele rival al Galiciei și apoi regele întregului Regat al Leonului.

În 982, nobilimea din Galicia l-a proclamat rege, acesta fiind fiul fostului rege Ordono al III-lea de Leon, detronându-l pe vărul său, Ramiro al III-lea de Leon. Această uzurpare a fost văzută ca o extindere a crizei de succesiune incertă în 950. La momentul uzurpării, fracțiunea lui Bermundo era condusă de Gonzalo Menéndez și de Ramiro al III-lea de Rodrigo Velázquez. Bermudo a fost încoronat în catedrala din Santiago de Compostela, la 15 octombrie 982.

Pentru sprijinul său limitat, Bermundo necesita protecția Califatului de la Córdoba. Era multă agitație în Castilia în primii săi ani de domnie și armatele din Cordoba au venit, nu ca aliați, ci ca cuceritori. Între noiembrie 991 și septembrie 992, Bermundo a fost expulzat din împărăție de către o revoltă condusă de magnații Gonzalo Vermúdez, Munio Fernández, și contele Pelayo Rodríguez. El a fost curând restaurat și s-a împăcat cu nemulțumiții. La 8 august 994 Bermudo a dat satul Veiga mănăstirii de la Celanova, sat care a fost construit de către Suario Gundemárez pe un teren ilegal al mănăstirii.

Bermudo a reușit în cele din urmă să recupereze Zamora de la musulmani, dar nu a reușit să-i expulzeze în totalitate până în 987. În 999, guta de care suferea s-a agravat și a devenit insuportabilă, astfel, el nu mai putea să călărească. Lider militar al creștinilor din nord-vestul Spaniei, Bermundo a călătorit în cele din urmă în litieră. Mai târziu în același ani, el a murit la Villaneva del Bierzo și a fost înmormântat la Mănăstirea de la Carracedo.

  • Emilio Sáez Sánchez (1946), "Notas al episcopologio minduniense del siglo X", Hispania, 6(22), 47–8 n180.
  • J. M. Ruiz Asencio (1968), "Campañas de Almanzor contra el reino de León (981–986)", Anuario de estudios medievales, 5, 31–64.
  • Antonio Palomeque Torres (1948), "Episcopologio de la Sede de Oviedo durante el siglo X", Hispania sacra, 1:2, 295.
  • Manuel Rubén García Alvarez (1967), "Ordoño IV de León, un Rey impuesto par Castilla", Archívos Leoneses, 42, 203-248.


  1. ^ „Bermundo al II-lea de Leon”, Gemeinsame Normdatei, accesat în