Ordono al II-lea de Leon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ordono al II-lea de Leon
Date personale
Născut873
Decedatianuarie 924 (50–51 de ani)
Leon
ÎnmormântatCatedrala Leon
PărințiAlfonso al III-lea de Austria
Frați și suroriFruela al II-lea de Asturia
Garcia I de Leon Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElvira Menéndez
Aragonta González
Sancha Sánchez de Pamplona
CopiiSancho I Ordóñez
Alfonso al IV-lea de Leon
Ramiro al II-lea de Leon
Jimena
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRey de Galicia[*][[Rey de Galicia (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of Galicia, later transmitted to the monarch of Spain)|​]][1]
Familie nobiliarăCasa de Astur-Leon
Rege al Galiciei
Domnie910–924
PredecesorAlfonso al III-lea de Austria
SuccesorFruela al II-lea de Leon
Rege al Leonului
Domnie914–924
PredecesorGarcia I de Leon
SuccesorFruela al II-lea de Leon

Ordono al II-lea (873 - 924) a fost regele Galiciei din 910 și regele Galiciei și Leonului din 941 până la moartea sa. El a fost un conducător energic care și-a administrat doar teritoriile împărăției Leonului sub controlul său și a luptat cu succes împotriva musulmanilor, care încă dominau cea mai mare parte a Peninsulei Iberice.

Ordono a continuat extinderea sistemului politic și creștin al stămoșilor săi pe două fronturi. În teritoriile sale de sud-vest, el a demis Mérida și Évora și a forțat guvernatorul musulman al regiunii să-i cumpere retragerea.

În teritoriile sale din est, el l-a unit pe Sancho I Garces, regele de Navara, împotriva emisarului din Cordoba, Adb-ar-Rahman al III-lea. Maurii au fugit în San Esteban de Gormaz. Arnedo și Calahorra au fost luate un an mai târziu de la Qasi Banu. Reacția lui Abd-ar-Rahman, cu toate acestea, a fost severă. În 920, el a mărșăluit cu o armată pentru a recupera Osma și Esteban de Gormaz. El a trecut în Navarra și i-a învins pe creștinii de la Valdejunquera și a capturat episcopii din Tui și Salamanca.

Ordono, care venise la rugămințile regelui Sancho, și-a atribuit pierderea în absența conților din Castilia, care nu veniseră la apelul său. El i-a adunat împreună la Tejares și i-a ucis.

El a suferit raiduri frecvente în teritoriul său, de la armatele lui Adb-ar-Rahman al III-lea și s-a confruntat cu castilienii care aspirau la revolte în Leon. El a murit în 924, lăsând în urmă patru copii mici, fiind succedat de fratele său, Fruela, regele Austriei, reunind astfel patrimoniul tatălui lor.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Suárez Fernández, Luis (1975). Historia de España y media. Madrid, Spain: Ediciones Rialp. p. 253. ISBN 84-321-1882-6.
  • García-Osuna, José María Manuel; Rodríguez. "El astur rey de León Fruela II Adefónsiz "El Leproso". Argutorio: revista de la Asociación Cultural "Monte Irago 9 (20): 25–28. Retrieved 18 May 2012.


  1. ^ Ibn Hayyan[*][[Ibn Hayyan (Al-Andalus Arab historian (987–1075))|​]], (PDF) http://www.rudesindus.org/12_2019_rudesindus/037_092_carriedo_gallaecia%20y%20galicia_rudesindus_2019_12.pdf#page=38&zoom=auto,-332,680  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)