Sari la conținut

Alfonso al IV-lea de Leon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alfonso al IV-lea de Leon
Date personale
Născut890
Regatul León Modificați la Wikidata
Decedataugust 933
Monasterio de Ruiforco
ÎnmormântatBazilica San Isidoro
Cauza decesuluicauze naturale Modificați la Wikidata
PărințiOrdono al II-lea de Leon
Elvira Mendes
Frați și suroriRamiro al III-lea de Leon
Sancho Ordóñez[*][[Sancho Ordóñez (King of Galicia)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuOneca Sánchez de Pamplona
CopiiOrdono al IV-lea de Leon
Fruela
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațierege[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRey de León[*][[Rey de León (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of León, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Astur-Leon
Rege al Leonului
Domnie925–931
PredecesorFruela al II-lea de Leon
SuccesorRamiro al II-lea de Leon

Alfonso al IV-lea (890 - 933), numit și Călugărul, a fost regele Leonului din 925 și regele Galiciei din 929, până la abdicarea sa din 931.

Când Ordono al II-lea a murit în 924, nici unul din fii săi nu au urmat la tronul Leonului, ci fratele său, Fruela al II-lea de Austria. Circumstanțele exacte ale succesiunii lui Fruela de la moartea sa sunt neclare, însă fiul lui Fruela, Alfonso Fróilaz, a devenit rege în cel puțin o parte a regatului. Sancho Ordóñez, Alfonso, și Ramiro, fiii lui Ordoño al II-lea, au pretins că sunt moștenitorii de drept și s-au răzvrătit împotriva vărului lor. Cu sprijinul regelui Jimeno Garcés din Pamplona, ei l-au condus pe Alfonso Fróilaz în marșurile de est a Austriei și au împărțit regatul între ei, Alfonso Ordóñez primind coroana Leonului și fratele său mai mare, Sancho, fiind rege al Galiciei.

Alfonso al IV-lea a abdicat pentru fratele său Ramiro, în 931 și s-a retras la o casă religioasă. Un an mai târziu, el a ridicat armele împreună cu fii lui Fruela, Ordono și Ramiro, împotriva propriului său frate, Ramiro. El a fost învins, orbit, și a fost trimis înapoi să moară în mănăstire de Sahagún. Alfonso a fost căsătorit cu Oneca Sánchez din Pamplona, nepoata aliatului său, Jimeno Garcés și fiica lui Sancho I de Pamplona de Toda din Navarra. El a avut doi copii: Ordoño al IV-lea de León și Fruela, care a fost implicat într-un litigiu al unui teren în timpul domniei lui Ramiro al III-lea de Leon.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Rodriguez Fernández, Justiniano (1997). García I, Ordoño II, Fruela II, Alfonso IV. Burgos: Editorial La Olmeda. pp. 176–178. ISBN 84-920046-8-1.