Alfonso al IV-lea de Leon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alfonso al IV-lea de Leon
Alfonso IV de Leon.jpg
Date personale
Născut890
Regatul León Modificați la Wikidata
Decedataugust 933
Monasterio de Ruiforco
ÎnmormântatBazilica San Isidoro
Cauza decesuluicauze naturale Modificați la Wikidata
PărințiOrdono al II-lea de Leon
Elvira Mendes
Frați și suroriRamiro al III-lea de Leon
Sancho Ordóñez[*][[Sancho Ordóñez (King of Galicia)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuOneca Sánchez de Pamplona
CopiiOrdono al IV-lea de Leon
Fruela
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațierege[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluri Rey de León[*][[Rey de León (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of León, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Astur-Leon
Rege al Leonului
Domnie925–931
PredecesorFruela al II-lea de Leon
SuccesorRamiro al II-lea de Leon

Alfonso al IV-lea (890 - 933), numit și Călugărul, a fost regele Leonului din 925 și regele Galiciei din 929, până la abdicarea sa din 931.

Când Ordono al II-lea a murit în 924, nici unul din fii săi nu au urmat la tronul Leonului, ci fratele său, Fruela al II-lea de Austria. Circumstanțele exacte ale succesiunii lui Fruela de la moartea sa sunt neclare, însă fiul lui Fruela, Alfonso Fróilaz, a devenit rege în cel puțin o parte a regatului. Sancho Ordóñez, Alfonso, și Ramiro, fiii lui Ordoño al II-lea, au pretins că sunt moștenitorii de drept și s-au răzvrătit împotriva vărului lor. Cu sprijinul regelui Jimeno Garcés din Pamplona, ei l-au condus pe Alfonso Fróilaz în marșurile de est a Austriei și au împărțit regatul între ei, Alfonso Ordóñez primind coroana Leonului și fratele său mai mare, Sancho, fiind rege al Galiciei.

Alfonso al IV-lea a abdicat pentru fratele său Ramiro, în 931 și s-a retras la o casă religioasă. Un an mai târziu, el a ridicat armele împreună cu fii lui Fruela, Ordono și Ramiro, împotriva propriului său frate, Ramiro. El a fost învins, orbit, și a fost trimis înapoi să moară în mănăstire de Sahagún. Alfonso a fost căsătorit cu Oneca Sánchez din Pamplona, nepoata aliatului său, Jimeno Garcés și fiica lui Sancho I de Pamplona de Toda din Navarra. El a avut doi copii: Ordoño al IV-lea de León și Fruela, care a fost implicat într-un litigiu al unui teren în timpul domniei lui Ramiro al III-lea de Leon.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Rodriguez Fernández, Justiniano (1997). García I, Ordoño II, Fruela II, Alfonso IV. Burgos: Editorial La Olmeda. pp. 176–178. ISBN 84-920046-8-1.