Oneworld Aliance

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oneworld Aliance
Data oficială a fondării 1 februarie 1999
Membri
Cu drepturi depline 13
Fără drept de vot 0
Viitori 1
Destinații servite
Aeroporturi 1,012
State 158
Pasageri anual (M) 527.9 milioane
Mărimea flotei 2.580
Management Pekka Vauramo, Chairman

Rob Gurney, CEO

Website oneworld.com

Oneworld (traducere: o singură lume, CRS: * O) este o alianță a companiilor aeriene înființată la 1 februarie 1999. Obiectivul declarat al alianței este să fie alianța aeriană de primă clasă pentru călătorii internaționali frecvenți. Biroul său central de alianță se află în Manhattan, New York, Statele Unite ale Americii. Companiile aeriene membre includ companiile aeriene afiliate, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Iberia, Japonia Airlines, LATAM Airlines, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar Airways, Royal Jordanian, S7 Airlines și SriLankan Airlines. Începând din octombrie 2017, Oneworld este al treilea cel mai mare alianță mondială în ceea ce privește pasagerii cu mai mult de 527,9 milioane de pasageri, în spatele Star Alliance (689,98 milioane de euro) și SkyTeam (665,4 milioane de euro).

Sloganul său este "O alianță a companiilor aeriene mondiale care operează ca una".

Începând cu octombrie 2017, companiile aeriene membre operează în comun o flotă de 3447 de aeronave, deservesc circa 1000 de aeroporturi în peste 158 de țări, transportând 527,9 milioane de pasageri pe an pe 12.738 plecări zilnice, generând venituri anuale mai mari de 130 de miliarde de dolari.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Noua alianță globală[modificare | modificare sursă]

Oneworld a fost dezvăluită de membrii săi fondatori, American Airlines, British Airways, Canadian Airlines (care au părăsit alianța cu câțiva ani mai târziu în urma fuziunii cu Air Canada), Cathay Pacific și Qantas la o conferință de presă de la Londra, Marea Britanie, la 21 septembrie 1998. Oneworld a fost lansat oficial și a devenit operațional la data de 1 februarie 1999. Alianța și-a prezentat serviciile și beneficiile, incluzând:

Transferuri mai ușoare pentru pasagerii care călătoresc în toate companiile aeriene membre

Sprijin mai mare pentru pasageri, indiferent de compania aeriană membru cu care călătoresc

O gamă mai largă de produse din întreaga lume

Îmbunătățirea cooperării în programele de zbor frecvent ale companiilor aeriene pentru a oferi mai multe recompense

Recunoaștere mai largă și acces la mai multe saloane de aeroport.

Înaintea lansării oficiale, alianța sa angajat într-un amplu program de comunicare și instruire a angajaților, implicând aproape toți cei 220.000 de angajați ai celor cinci companii aeriene membre, pentru a se asigura că ar putea oferi ceea ce a promis brandul alianței. La lansarea sa în 1999, companiile aeriene membre Oneworld și afiliații acestora au deservit 648 destinații în 139 de țări și au transportat 181 milioane de pasageri cu o flotă de 1.577 de aeronave.

Primii membri suplimentari[modificare | modificare sursă]

Finnair, cel mai mare operator de transport aerian și de pavilion din Finlanda, a fost noul recrut al alianței la 9 decembrie 1998. Alianța a salutat pe Iberia, transportatorul de pavilion al Spaniei, ca al doilea recrutat la 15 februarie 1999. Ambele companii aeriene, împreună cu franciza Iberia, Iberia Regional Air Nostrum, s-au alăturat alianței la 1 septembrie 1999, adăugând peste 50 de destinații rețelei Oneworld .

La 19 mai 1999, LanChile (cunoscut ca LAN și din 2016 ca LATAM Chile) a devenit membru ales, primul reprezentant al alianței din America Latină. Cele două filiale LanChile, LAN Express și LAN Perú, se vor alătura, de asemenea, alianței. Transportatorul irlandez Aer Lingus a fost ales în mod oficial la bord și confirmat ca cel de-al nouălea membru al alianței la 2 decembrie 1999. Întrucât LanChile și Aer Lingus s-au alăturat la 1 iunie 2000, Canadian Airlines a părăsit alianța, în urma cumpărării de către compania aeriană Air Canada, membru al rivalului Star Alliance.

Swiss International Air Lines (Elveția) a acceptat invitația de a se alătura Oneworld în septembrie 2003, după semnarea Memorandumului de înțelegere (MOU) la 23 septembrie 2003 pentru a stabili un acord comercial extins cu British Airways Cu toate acestea, Elveția a decis ulterior să nu procedeze cu elemente cheie ale acordului său cu British Airways și, prin urmare, a fost eliberată de angajamentul său de a se alătura Oneworld Elveția a fost ulterior preluată de Lufthansa în 2005 și sa alăturat Star Alliance în 2006.

2005-2006: Prima unitate de extindere mare[modificare | modificare sursă]

La mijlocul anilor '90, Oneworld a făcut una dintre cele mai mari expansiuni din istoria sa. Transportatorul maghiar Malév a semnat un memorandum de înțelegere în mai 2005 ca precursor al unei invitații oficiale de aderare, prelungit în noiembrie 2005. La 17 octombrie 2005, Alianța a semnat, în calitate de membru ales, Royal Jordanian, prima companie aeriană din Orientul Mijlociu, pentru a accepta o invitație de aderare la orice alianță globală a companiilor aeriene .

Japan Airlines (JAL), cel mai mare grup de companii aeriene din Asia, a solicitat aderarea la alianță la 25 octombrie 2005. JAL și Oneworld au făcut schimb de Memorandum de Înțelegere la 8 februarie 2006, stabilind un cadru pentru măsurile care trebuie luate până când compania aeriană ar putea fi invitată oficial să se alăture. La 5 iunie 2006, JAL a acceptat o scrisoare formală de invitație de aderare la alianță, împreună cu cinci membri ai grupului JAL ca membri afiliați, inclusiv J-Air, JAL Express, JALways, Japonia Asia Airways și Japonia Transocean Air.

Toate cele trei grupuri aeriene - Japan Airlines, Malév și Royal Jordanian - s-au alăturat în calitate de membri cu drepturi depline și au început să ofere întreaga gamă de servicii și beneficii ale Alianței la 1 aprilie 2007, împreună cu membrii afiliați ai Oneworld, Air, JAL Express, JALways, Japonia Asia Airways și Japonia Transocean Air și filialele LAN LAN Argentina și LAN Ecuador. Ei au extins rețeaua Oneworld la aproape 700 de aeroporturi din aproape 150 de țări, deservite de 9000 de plecări zilnice, transportând în jur de 315 milioane de pasageri pe an, cu o flotă de aproape 2.500 de avioane, cu avioane frecvente de vârf, care pot accesa 400 de saloane de aeroport din întreaga lume.

În aceeași zi, Aer Lingus a părăsit voluntar alianța din cauza unei schimbări fundamentale a strategiei sale de afaceri. Transportatorul irlandez se repoziționa ca transportator low-priced punct-to-point, în timp ce Oneworld sa concentrat pe piața multisectorală, premium și frecventă a călătorilor internaționali. Deși nu mai era membru al Oneworld, Aer Lingus a întreținut parteneriate cu programele de partajare frecvente cu unii dintre membrii alianței și a continuat să participe la produsul tarifar global al alianței Global Explorer.

Malév a suspendat pe termen nelimitat toate serviciile în februarie 2012, invocând dificultăți financiare. Participarea sa la Oneworld sa încheiat când compania aeriană a fost lichidată în următoarele săptămâni.

2009-2011: noi recruți și extindere[modificare | modificare sursă]

Air Berlin sa alăturat alianței la 20 martie 2012

La 26 mai 2009, compania aeriană rusă S7 Airlines a fost aleasă în unanimitate pentru alianță. A devenit membru cu drepturi depline la 15 noiembrie 2010, adăugând la Oneworld una dintre cele mai extinse rețele care acoperă Rusia și Comunitatea Statelor Independente (CSI). Rețeaua Oneworld a fost extinsă la alte 54 de orașe, dintre care 35 în Rusia. Compania aeriană Globus Airlines sa alăturat Oneworld în același timp cu un membru afiliat.

La data de 10 noiembrie 2009, Oneworld a salutat Mexicana și filialele sale, MexicanaClick și MexicanaLink, după ce compania aeriană a acceptat o invitație oficială de aderare la alianță la 9 aprilie 2008. Mexicana și afiliații săi au adăugat 26 de destinații în harta alianței. Mexicana a fost un fost membru al Star Alliance, lăsând grupul în martie 2004, când și-a încheiat acordul de codehare cu United Airlines și a optat pentru acorduri bilaterale cu membrii Oneworld American Airlines și Iberia La 2 august 2010, Mexicana a depus o procedură de insolvență în Mexic și a protejat falimentul în Statele Unite, situația sa financiară fiind deteriorată. Compania aeriană a suspendat toate operațiunile începând cu 28 august 2010. Cu grupul aflat sub protecția mexicană, el a rămas de atunci un membru inactiv al Oneworld.

Începând cu 23 februarie 2010, Kingfisher Airlines din India și-a făcut primul pas să se alăture companiei Oneworld, împreună cu președintele său, Vijay Mallya, și directorilor executivi ai companiilor aeriene membre ale Alianței care semnează un memorandum de înțelegere, Compania aeriană a obținut aprobarea de a adera la alianță de la Ministerul Aviației Civile din India și a început să participe la produsul tarifar global al alianței Global Explorer. Cu toate acestea, la 3 februarie 2012, cu doar o săptămână înainte de intrarea în alianță, intrarea Kingfisher Airlines a fost suspendată pentru a acorda mai mult timp pentru a-și consolida poziția financiară . Kingfisher Airlines a suspendat operațiunile la 20 octombrie 2012 și, în cele din urmă, și-a încetat activitatea în februarie 2013.

În data de 26 iulie 2010, Air Berlin, a doua companie aeriană din Germania, a acceptat o invitație de a se alătura Oneworld și sa alăturat Alianței la 20 martie 2012.

La 6 iunie 2011, Malaysia Airlines a devenit un nou membru desemnat pe marginea Summit-ului mondial de transport aerian IATA din Singapore Malaysia Airlines a devenit parte a Oneworld la data de 1 februarie 2013.

2012-prezent: A doua mare expansiune[modificare | modificare sursă]

În data de 11 iunie 2012, SriLankan Airlines a devenit ultima alegere a lui Oneworld, în paralel cu summit-ul IATA World Air Transport Summit de la Beijing. Cathay Pacific servește SriLankan Airlines ca sponsor prin programul de implementare a alianței sale . Implementarea sa de aderare era așteptată să dureze aproximativ 18 luni. La 1 mai 2014, SriLankan Airlines a devenit membru cu drepturi depline al alianței, devenind prima companie aeriană din subcontinentul indian care sa alăturat oricărei alianțe.

Pe 8 octombrie 2012, Qatar Airways a devenit membru ales al Oneworld. Qatar Airways a fost una dintre companiile aeriene cu cea mai rapidă creștere în lume - adăugând 15 destinații numai în 2012 - și una dintre cele mai apreciate, după ce a fost desemnată Airline of the Year de către agenția independentă de rating al companiei aeriene Skytrax în 2011 și 2012. join a fost raportat pe scară largă în mass-media ca o lovitură de stat pentru Oneworld, cu Qatar Airways primul dintre transportatorii "Big Three" din Golful Persic pentru a semna petru orice alianță globală a companiilor aeriene. Compania aeriană sa alăturat alianței la 30 octombrie 2013.

La data de 14 februarie 2013, American Airlines a început planurile de îmbinare cu US Airways. În urma aprobării Administrației Federale a Aviației din SUA, fuziunea a fost încheiată la 9 decembrie 2013. US Airways a părăsit Star Alliance la 30 martie 2014 și sa alăturat uneia dintre ele ca membru afiliat a doua zi.

La data de 7 martie 2013, compania LATAM Airlines a ales compania Oneworld ca alianță, iar filiala LAN LAN Colombia plus TAM Airlines și filiala sa TAM Paraguay se vor alătura Oneworld . LAN Columbia sa alăturat alianței la 1 octombrie 2013.

La 31 martie 2014, TAM Airlines și US Airways s-au alăturat Oneworld după ce au părăsit Star Alliance la 30 martie 2014.

La 15 august 2017, compania aeriană Air Berlin a depus cererea de insolvență după ce Etihad Airways din Abu Dhabi a încetat să finanțeze compania aeriană. Air Berlin ulterior a părăsit Oneworld la intrarea în administrație și la încetarea operațiunilor la 28 octombrie 2017.

Livery și logo-ul[modificare | modificare sursă]

Toate aeronavele membrilor Alianței poartă un mic logo Oneworld, cu diametrul de 30 de centimetri (12 in), din dreapta primului set de uși de intrare din spatele cabinei.

În 2007, Japonia Airlines (JAL) a pictat două dintre avioanele Boeing 777, un Boeing 777-200ER (JA704J) și un Boeing 777-300 (JA8941), într-o echipă specială Oneworld pentru a marca intrarea sa în alianță. Prima aeronavă (JA704J) a decolat de la centrul internațional al aeroportului Tokyo Narita, ca avion japonez de zbor 441, care se îndrepta spre Moscova la 16 aprilie 2007. Design-ul a inclus "un glob uriaș în albastrul orizontului distinctiv al Oneworld, pictat pe centru a aeronavei, cu un motiv stilizat pentru a simboliza confortul, confortul, valoarea și alegerea la dispoziția pasagerilor în întreaga rețea globală a alianței ".

Noua versiune (opțională) a modelului Oneworld a fost introdusă în cadrul celei de-a zecea aniversări a Alianței în februarie 2009. Acesta conține numele alianței cu litere mari, înalte de aproape 2 metri și logo-ul alianței de-a lungul fuselajului , pe un fundal alb sau lustruit din metal. Numele liniei aeriene membre de operare va fi plasat în litere mai mici, într-o poziție standard, în partea din față a aeronavei, sub denumirea și logo-ul alianței. Fiecare companie aeriană membră își va păstra, de asemenea, designul regulat.

Membri[modificare | modificare sursă]

Actuali[modificare | modificare sursă]

Companie Data afilierii Marime

Flota

Membrii afiliati companiei
Qantas 1 Feb 1999 119 Jetconnect

QantasLink

LATAM 31 Mar 2014

1 Iun 2000

353 LATAM Argentina

LATAM Brasil

LATAM Colombia

LATAM Chile

LATAM Ecuador

LATAM Express

LATAM Perú

Finnair 1 Sep 1999 79 Nordic Regional Airlines
Cathay Pacific 1 Feb 1999 148 Cathay Dragon
Japan Airlines 1 Apr 2007 162 J-Air

Japan Transocean Air

Royal Jordanian 1 Apr 2007 26
Malaysia Airlines 1 Feb 2013 72 Firefly

MASWings

Qatar Airways 30 Oct 2013 206
S7 Airlines 15 Nov 2010 81 Globus Airlines
Iberia 1 Sep 1999 79 Iberia Regional

Iberia Express

SriLankan Airlines 1 mai 2014 26
British Airways 1 Feb 1999 273 BA CityFlyer

Comair

OpenSkies

Sun-Air

American Airlines 1 Feb 1999 956 American Eagle

American Airlines Shuttle

Total 2.580

Foști[modificare | modificare sursă]

Companie Data alaturiaii Data iesirii Membrii afiliati companiei
Canadian Airlines 1 Feb 1999 1 Iun 2000 Calm Air

Canadian North

Canadian Regional Airlines

Inter-Canadien

Air Atlantic

Air Berlin 20 Mar 2012 28 Oct 2017 Niki
Malév 29 Mar 2007 3 Feb 2012
Mexicana 10 Nov 2009 28 Aug 2010 MexicanaClick

MexicanaLink

Aer Lingus 1 Iun 2000 1 Apr 2007

Membri viitori potențiali[modificare | modificare sursă]

Companie Data alaturiaii Membrii afiliati companiei
LATAM Paraguay TBA LATAM Brasil

Member hubs[modificare | modificare sursă]

Membru Hubs Oras focus
American Airlines Charlotte Douglas International Airport

O'Hare International Airport

Dallas/Fort Worth International Airport

Los Angeles International Airport

Miami International Airport

John F. Kennedy International Airport

LaGuardia Airport

Philadelphia International Airport

Phoenix Sky Harbor International Airport

Ronald Reagan Washington National Airport

British Airways London Gatwick Airport

London Heathrow Airport

Cathay Pacific Hong Kong International Airport
Finnair Helsinki Airport
Iberia Adolfo Suárez Madrid–Barajas Airport
Japan Airlines Haneda Airport

Narita International Airport

Kansai International Airport

Osaka International Airport

Fukuoka Airport

Chubu Centrair International Airport

Naha Airport

New Chitose Airport

LATAM Aeroparque Jorge Newbery

Brasília International Airport

Comodoro Arturo Merino Benítez International Airport

El Dorado International Airport

Jorge Chávez International Airport

Mariscal Sucre International Airport

José Joaquín de Olmedo International Airport

São Paulo-Guarulhos International Airport

Rio de Janeiro-Galeão International Airport

Cerro Moreno International Airport

Congonhas-São Paulo Airport

Deputado Luís Eduardo Magalhães International Airport

Miami International Airport

Ministro Pistarini International Airport

Santos Dumont Airport

Silvio Pettirossi International Airport

Tancredo Neves International Airport

Salgado Filho International Airport

Hercilio Luz International Airport

Pinto Martins International Airport

Recife/Guararapes-Gilberto Freyre International Airport

Afonso Pena International Airport

Greater Natal International Airport

Val de Cães International Airport

Malaysia Airlines Kuala Lumpur International Airport

Kota Kinabalu International Airport

Kuching International Airport

Penang International Airport

Qantas Adelaide Airport

Brisbane Airport

Dubai International Airport (ends 24 March 2018)

Melbourne Airport

Sydney Airport Singapore Changi (Future)

Perth Airport

Cairns International Airport

Darwin International Airport

Los Angeles International Airport

Qatar Airways Hamad International Airport
Royal Jordanian Queen Alia International Airport King Hussein International Airport
S7 Airlines Domodedovo International Airport

Tolmachevo Airport

International Airport Irkutsk

Pulkovo Airport

Vladivostok International Airport

SriLankan Airlines Bandaranaike International Airport

Premii și recunoașteri[modificare | modificare sursă]

Premii și recunoașteri
An Organizatie Premiu
2002 Business Traveller Awards Best Airline Alliance
2003 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2004 Business Traveller Awards Best Airline Alliance
2004 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2005 Business Traveller Awards Best Airline Alliance
2005 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2006 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2007 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2008 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2009 Business Traveller Cellars in the Sky Awards Overall Best Airline Alliance
2009 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2010 Skytrax World Airline Awards Best Airline Alliance
2010 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2010 Global Traveler Tested Reader Survey 2010 Awards Best Airline Alliance
2011 Australian Business Traveller Awards Best Airline Alliance
2011 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2011 Global Traveler Tested Reader Survey 2011 Awards Best Airline Alliance
2012 Australian Business Traveller Awards Best Airline Alliance
2012 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2012 Global Traveler Tested Reader Survey 2012 Awards Best Airline Alliance
2013 Premier Traveller Awards Best Airline Alliance
2013 Business Traveller Awards Best Airline Alliance
2013 Skytrax World Airline Awards Best Airline Alliance
2013 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2013 Global Traveler Tested Reader Survey 2013 Awards Best Airline Alliance
2014 Premier Traveller Awards Best Airline Alliance
2014 Business Traveller Awards Best Airline Alliance
2014 Skytrax World Airline Awards Best Airline Alliance
2014 Air Transport News Best Airline Alliance
2014 World Travel Awards World's Leading Airline Alliance
2015 Skytrax World Airline Awards Best Airline Alliance

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]