Olga Lengyel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Olga Lengyel
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Transilvania, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedată (92 de ani) Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare Modificați la Wikidata

Olga Lengyel (n. 19 octombrie 1908 – d. 15 aprilie 2001) a fost o autoare de origine evreiască, de profesie asistentă medicală, care a supraviețuit lagărelor de concentrare de la Auschwitz și a relatat ulterior experiențele ei în cartea Cuptoarele lui Hitler (în original, Five Chimneys).[1]

Olga Lengyel a fost o asistentă medicală originară din Cluj. Olga a lucrat într-un spital împreună cu soțul ei, doctorul Miklos Lengyel, directorul spitalului. În primăvara anului 1944 a fost deportată în lagărul de la Auschwitz, împreună cu soțul, copiii și părinții săi. Olga a fost singura din familia sa care a supraviețuit în lagărele de concentrare. Conform relatării sale, în lagăr a făcut muncă de infirmieră, iar astfel a fost obligată de multe ori să vadă lucruri cu adevărat tragice.

După război, a emigrat în SUA, iar în 1947 a publicat volumul Cuptoarele lui Hitler.

După război, Olga s-a recăsătorit cu Gustav Aguire și s-au mutat la Havana, în Cuba. După revoluția comunistă din Cuba, Olga a revenit la New York. Olga a fondat Librăria Memorială și Colecția de Artă din cel de al II-lea război mondial, găzduite de State University din New York. Misiunea acestor instituții este de a educa generațiile viitoare cu privire la Holocaust și importanța drepturilor civile.

Olga Lengyel a decedat în 2001.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cristina Iana (). „O supraviețuitoare a lagărului Auschwitz: "Femei în zdrențe, rase pe cap și desculțe implorau o bucată de pâine". Adevărul.