Odonate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Odonate
Sympetrum flaveolum
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Subîncrengătură: Hexapoda
Clasă: Insecta
Subclasă: Pterygota
Infraclasă: Palaeoptera
Supraordin: Odonatoptera
Ordin: Odonata
Fabricius, 1793
Subordine

Anisoptera
Zygoptera
Anisozygoptera

Odonatele (Odonata) este un ordin de insecte, cuprinzând libelulele de tip Anisoptera și cele de tip Zygoptera.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Johan Christian Fabricius a propus de a utiliza termenul odonto (dinte), provenit din limba greacă, deoarece mandibulele libelulelor posedă dinți (chiar dacă și alte insecte au mandibulele dințate)[1].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Ochii libelulei

Aceste insecte se caracterizează prin capul rotunjit și voluminos, pe care se găsesc o pereche de ochi compuși și antene scurte. Picioarele facilitează capturarea prăzii (alte insecte) în zbor. Libelula are abdomenul alungit, de care sunt atașate două perechi de aripi lungi, transparente, care se mișcă independent. Aparatul bucal se află pe partea inferioară a capului și include mandibule simple[2].

Dispunerea aripilor la Calopteryx virgo, Zygoptera
Dispunerea aripilor la Austroargiolestes isabellae, Epiprocta

.
Nimfele au corpul deosebit față de adulți: le lipsesc aripile, ochii sunt mai mici, antenele mai lungi, iar capul mai puțin mobil decât la adult. Aparatul extern bucal este modificat, prezintă un labium adaptat ca organ prehensil pentru a înhăța prada. La reprezentanții subordinului Zygoptera nimfele respiră prin branhii externe situate pe abdomen, în timp ce la Anisoptera prin branhii situate în rect[2].
Deși, în general, sunt destul de asemănătoare, libelulele diferă de zigoptere în mai multe privințe, fiind ușor de recunoscut. Libelule sunt bune zburătoare, destul de puternice, cu corpul robust și în repaus dețin aripile întinse lateral(Anisoptera). Celelalte (Zygoptera) le țin strânse deasupra abdomenului (Zygoptera), având un zbor mai lent decât primele.

Ecologie și ciclul de viață[modificare | modificare sursă]

Copulaţia, Pyrrhososma nymphula

Libelulele sunt carnivore pe tot parcursul vieții, hrănindu-se în principal cu insecte mici.
Masculii au organe genitale complexe, diferite de cele găsite la alte insecte. Acestea includ o pereche de apendice pentru reținerea femelei și un set secundar de organe copulatoare pe abdomen, în care sunt depozitați spermatozoizii. În timpul copulației, masculul apucă femela de torace sau cap și apleacă abdomenul ei, astfel încât ei organele copulatoare ale lui să transfere sperma în orificiul genital femelei.[2].
Ouăle sunt depuse în apă sau pe vegetația din apropierea apei. Larva trece prin câteva stadii de maturizare: protonimfă, nimfă și adult.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mickel, Clarence E. (). „The significance of the dragonfly name "Odonata". Annals of the Entomological Society of America. 27 (3): 411–414. 
  2. ^ a b c Hoell, H.V., Doyen, J.T. & Purcell, A.H. (). Introduction to Insect Biology and Diversity, 2nd ed. Oxford University Press. pp. 355–358. ISBN 0-19-510033-6. 

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Odonata
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Odonate