Odo al IV-lea de Troyes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Odo de Champagne (n. cca. 1040–d. 1115),[1] a fost conte de Troyes și de Meaux între 1047 și 1066, apoi conte de Aumale între 1069 și 1115.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Odo a fost fiul contelui Ștefan al II-lea de Troyes și Meaux cu Adela. El era încă minor atunci când tatăl său a murit, drept pentru care unchiul său Theobald al III-lea de Blois a activat ca regent de Troyes.

În 1060, Odo s-a căsătorit cu Adelaida de Normandia, fiică a ducelui Robert I de Normandia și văduvă a contelui Enguerrand al II-lea de Ponthieu (totodată, senior de Aumale) și a contelui Lambert al II-lea de Lens.[1] După moartea fiicei unice a lui Enguerrand, Adelaida, mama sa Adelaida de Normandia a devenit moștenitoare a sa și ca urmare, prin căsătoria sa cu aceasta, Odo a achiziționat titlul de conte de Aumale, în cuprinsul Ducatului de Normandia prin dreptul soției sale.[2]

Adelaida (numită uneori Adeliza) era de asemenea soră a ducelui Guillaume al II-lea de Normandia,[1] iar Odo l-a însoțit pe cumnatul său în cucerirea normandă a Angliei din 1066.[2] Theobald al III-lea de Blois a preluat apoi posesiunile lui Odo din regiunea Champagne. Pentru serviciile oferite de Odo, William Cuceritorul (devenit regele William I al Angliei) i-a acordat ca posesiune Holderness, în Yorkshire.[2] Implicat într-un complot împotriva regelui William al II-lea Rufus, Odo a fost făcut prizonier în 1095.

Familie[modificare | modificare sursă]

Odo a avut un fiu cu Adelaida: Ștefan, devenit apoi conte de Aumale și decedat în 1127.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Bates 2004.
  2. ^ a b c Langrishe 1902, p. 64-67.
  3. ^ Barlow 1983, p. 272.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]