Octavian Buhociu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Octavian Buhociu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1965–1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof
istoric Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
Organizație Ruhr-Universität Bochum[*][[Ruhr-Universität Bochum (university in Germany)|​]]  Modificați la Wikidata

Octavian Buhociu (n. 20 octombrie 1919, Crăiești, județul Covurlui (interbelic), azi județul Județul Galati[1] - d. 11 septembrie 1978, Bochum, Germania) a fost un filozof al istoriei, etnograf și folclorist originar din România, care a trăit în Franța și Germania.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A urmat studii superioare la Universitatea din București, unde a fost licențiat în litere (1947) și filosofie (1948) cu teza, "Filosofia istoriei lui Titu Maiorescu".

S-a refugiat în Franța unde a continuat studiile la Sorbona (Paris), obținându-și doctoratul în anul 1958 cu tezele, Le folklore roumain de printemps [2] (Primăvara în folclorul românesc) și Filosofia Istoriei lui A. D. Xenopol. A fost secretar general al Centrului românesc de cercetări din Paris și redactor al buletinului editat de această prestigioasă instituție. A editat și condus revista de gândire, artă și literatură Semne apărută la Paris între 1960 și 1963 și a colaborat la numeroase reviste și ziare, printre care se pot menționa, Drum, Carpații, Vestitorii, Căminul, ... ș.a.m.d.

A fost profesor universitar de limba română la Facultatea Ruhr-ului din BochumDortmund, din Germania, unde a predat folclor românesc, respectiv limba și literatura română.[3]

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]