Ochelari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ochelari

Ochelarii sunt instrumente optice alcătuite dintr-o ramă și două lentile sau prisme purtate în fața ochilor pentru corectarea unor defecte ale vederii, protecție sau cu rol estetic.

Cele mai vechi lentile au fost descoperite în ruinele orașului asirian Ninive, acestea fiind confecționate din cristal șlefuit. În secolul I, împăratul roman Nero urmărea luptele de gladiatori cu ajutorul unui smarald șlefuit, pe post de lentilă. În secolul IX, învățatul arab Abbas Ibn Firnas a realizat lentile corective, pe care le-a numit „pietre pentru citit”. În secolul XIII, la Florența, fizicianul Salvino degli Armati a pus la punct o pereche de ochelari a căror grosime și curbură putea mări obiecte și text. În secolul XV au apărut lentilele concave, pentru miopie, iar în secolul XVIII brațele ramelor de ochelari. Ochelarii propriu-zisi, ca si mijloc de corectie vizuala, se pare ca nu au existat in antichitate. Anume Plinius, povesteste in scrierile sale ca Nero, care dupa toate caracterizarile vremii era miop, pentru ca nu vedea bine la distanta, urmarea luptele dintre gladiatori privind print-un smarald. Pe de alta parte, exista o figurina descoperita de arheologii japonezi, ce dateaza de acum cinci milenii, care are pe fata doua lentile uriase, a caror forma se aseamana oarecum cu ochelarii din zilele noastre. De asemenea, la inceputul erei noastre, chinezii au cunoscut ochelarii, dar ii utilizau impotriva razelor solare sau ca si talisman, nicidecum pentru corectarea vederii. De abia prin secolul XI apar mentionari ale folosirii lor si in scop optic. Se foloseau lentile semisferice din cristal de stanca sau din beriliu si ei le numeau "lapis ad legendum", in traducere, "piatra de lectura". Acesti asa zisi ochelari fiind foarte grei, erau tinuti cu mana in timpul cititului, dar nu inaintea ochilor, ci a textului de lecturat. De abia prin Venetia anilor 1300 s-au fabricat niste sticle ingenioase, concave sau convexe ,numite "besicles", din cristal, pentru a corija vederea. Asadar, florentinul Salvino Dogli Armati, ar fi inventatorul ochelarilor optici cu adevarat. Primii ochelari erau in forma de cleste, confectionati din fier sau argint, la extremitati avand cate o lentila. Mai târziu, apar ochelarii arcuiti, cu un fel de spatar deasupra nasului, fiind mult mai comozi decat predecesorii lor. Fabricati din os, arama sau argint, erau tinuti cu mana totusi, iar instabilitatea distantei fata de ochi si faptul ca presiunea asupra nasului era foarte mare, ii faceau totusi sa fie si ei incomozi. Prin Germania secolului XVII apare monoclul, un maner prevazut la un capat cu o singura lentila inramata. In scurt timp apar si ochelarii tip "lornion", care erau micuti, cocheti, dar mare lucru nu vedeai prin ei. Ochelarii sub forma celor pe care ii purtam si noi astazi, apar imediat dupa acestia, cand s-au atasat bare laterale si s-au numit "lunete". De atunci, ei s-au perfectionat tot timpul, dar principiul este neschimbat. Desigur, s-a ajuns ca acum lentilele sa fie de calitate foarte buna, iar ramele bine adaptate, practice si elegante.

Ochelarii cu lentile speciale sunt utilizați în cazul în care parametri vederii se abat de la vizualizarea normală, indiferent dacă devierea se datorează formei globului ocular si modificării suprafețelor refractare, puterii de refractie a mijlocului optic, unei schimbări în sistemul muscular sau unei modificări a densității și elasticității cristalinului, etc . Funcție de natura acestor abateri sunt folosiți ochelari cu suprafața lentilelor sferice, cilindrice, ovale sau prismatice. Tehnologia modernă permite producerea de ochelari cu un grad ridicat de precizie de până la 0,1 D și lentile ovale pentru ochi astigmatic.

Lentile de contact[modificare | modificare sursă]

În anul 2007 existau peste 77 de milioane de purtători de lentile de contact în întreaga lume.[1] În România importurile de lentile de contact au urcat de la 29 de mii de bucăți în anul 2000, la aproximativ 370 de mii, în 2006.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Piața lentilelor de contact se vede în ceață, 4 aprilie 2007, Maria Vaschi, Capital, accesat la 26 august 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ochelari