Oameni anxioși

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oameni anxioși
Informații generale
AutorFredrik Backman
Ediția originală
Data primei apariții

Oameni anxioși (în suedeză Folk med ångest) este un roman de Fredrik Backman. Romanul a fost publicat în 2019 de editura Månpocke.[1] În limba engleză a fost tradus în 2021.[2] În limba română a fost tradus de Andreea Caleman și a apărut în mai 2020 la Editura Art în colecția Musai.[3]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În urmă cu zece ani, un bărbat și-a pierdut toate economiile din cauza unui accident financiar. A vizitat un bancher financiar pe nume Zara și i-a cerut sfaturi, dar ea a spus categoric că a fost vina lui pentru că i-a dat băncii banii. Bărbatul i-a scris o scrisoare înainte de se sinucide sărind de pe pod.

În zilele noastre, o femeie încearcă să jefuiască o bancă pentru a obține suficienți bani pentru a plăti chiria, astfel încât fostul ei soț să nu-i ia copiii. Din păcate, este o bancă fără numerar, așa că ea intră în panică și fuge într-un bloc de apartamente din apropiere pentru a evita să fie prinsă de poliție. Ea intră într-un apartament, iar oamenii dinăuntru îi văd pistolul și presupun că este un jaf. Acceptă ezitant să îi ia pe oameni ostatici în timp ce încerca să mențină ordinea.

Adaptări[modificare | modificare sursă]

A fost adaptat de Netflix ca un serial TV omonim, care a avut premiera la 29 decembrie 2021.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „LIBRIS - Folk med ångest /”. Accesat în . 
  2. ^ „Anxious People”. Simon & Schuster. Accesat în . 
  3. ^ Oameni anxioși - Fredrik Backman - Editura ART, www.editura-art.ro 
  4. ^ „Stream It Or Skip It: 'Anxious People' on Netflix, Where a Father–Son Team of Bumbling Cops Try to Solve a Robbery with Reluctant Witnesses”. Decider. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]