O pălărie plină de cer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
O pălărie plină de cer

Coperta primei ediții a cărții A Hat Full of Sky
Informații generale
AutorTerry Pratchett
SubiectIdentitate personală (filozofie)
responsibility[*][[responsibility (state or fact of being responsible, of having influence over certain events and potentially bearing the burden of their consequences)|​]]
autodescoperire[*]
Megalomanie
magie
peer pressure[*][[peer pressure (influence that a peer group, observers or individual exerts that encourages others to change their attitudes, values, or behaviors to conform the group norms. A group trying to convince a person to do something they are unwilling to do.)|​]]
job training[*][[job training (transfer of employment-related skills, expertise and knowledge to a human)|​]]
GenFantezie
SerieTiffany Aching(Lumea Disc)
Ediția originală
Titlu original
A Hat Full of Sky
Limbalimba engleză
EditurăDoubleday
Țara primei aparițiiMarea Britanie
Data primei apariții29 aprilie 2004
Format originalCartonată
ediție de masă
Disponibilă audio [1]
Număr de pagini320
ISBN978-0-38560-7360
OCLC59279247
Ediția în limba română
TraducătorCristina Jinga
EditurăEditura Corint
Data apariției2007
Număr de pagini432
ISBN ro973-7644-79-4
FormatEdiție de piață
Cronologie
Scoțidușii liberi
Wintersmith
Wintersmith
Wintersmith {{{text}}}

O pălărie plină de cer este un roman al seriei Lumea Disc de Terry Pratchett și al doilea din subseria pentru adolescenți Tiffany Aching. Cartea a câștigat premiul Locus, premiul pentru fantezie și premiul asociaței ALA pentru tineri cititori.

Tiffany se pregătește să-și înceapă ucenicia ca vrăjitoare, dar nu este pregătită de adevăr. Simțindu-se tot mai singură și izolată, aceasta atrage atenția unui spirit antic și foarte puternic care vânează oameni și-i posedează până ce aceștia mor[2].

Cartea a fost tradusă și publicată pentru prima dată în România de editura Corint în 2007.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.
Prima ediție în limba română a cărții „O pălărie plină de cer”

Tiffany se pregătește să plece ca să-și înceapă ucenicia ca vrăjitoare. Aceasta începe să învețe cu Miss Level despre diversele scopuri ale plantelor. Curând devine conștientă de prezența lui Oswald, un ondageist, un spirit obsedat de păstrarea curățeniei. Tiffany ajunge să fie dezamăgită de studiile ei, o dată ce-și dă seama că viața unei vrăjitoare are puțin de-a face cu magia propriu-zis, fiind mai degrabă repetitivă și monotonă, fără recunoștință sau surse stabile de venit, marcată de responsabilitatea de a avea grijă de cei care nu mai pot avea grijă de ei înșiși.

Un hiver, o creatură foarte puternică fără trup, începe să o vâneze pe Tiffany, și o posedă atunci când ea iese pentru câteva momente afară din propriul trup ca să se observe. Acesta îi împărtășește cunoștințele adunate, folosindu-i puterea pentru a se răzbuna pe cei care-și bătuseră joc de ea. Miss Level încearcă să o oprească dar spiritul îi omoară unul dintre cele două corpuri.

Noua matcă a clanului întrevede amenințarea și-i trimite pe scoțidușii liberi ca să o ajute. Aceștia se întâlnesc cu Miss Level și aceasta realizează că Tiffany e posedată. Scoțidușii intră în capul lui Tiffany și împreună îl alungă.

La întâlnirea vrăjitoarelor, Tiffany se întâlnește cu Miss Weatherwax care-i explică că spiritul o va vâna până ce o va putea poseda din nou. Tiffany înțelege că este responsabilitatea ei să îl învingă. Când acesta o atacă ea îl capturează și înțelege că acesta posedă oameni ca să se ascundă de lume. Ca să-l ajute, Tiffany deschide ușa către moarte și-l conduce înăuntru. După plecarea acestuia, Tiffany rămâne singură și nu-și dă seama că ușa e pe cale să se închidă. Miss Weatherwax își proptește piciorul în ușă și o trage afară.

Ulterior, Tiffany află de la Miss Weatherwax că și bunica ei fusese o vrăjitoare, chiar dacă nu învățase ca să devină una. Tiffany refuză să intre în ucenicie la Miss Weatherwax, alegând să se descopere pe sine și se întoarce în Creta ca să ia locul bunicii sale.

Personaje[modificare | modificare sursă]

  • Tiffany Suferind
  • Miss Level - o vrǎjitoare afabilǎ care s-a nǎscut cu douǎ corpuri
  • Miss Weatherwax
  • Scoțidușii liberi

Premii[modificare | modificare sursă]

Cartea are un scor de 4.21/5 pe Goodreads, pe baza 9,122 punctaje[2]. De asemenea a primit Premiul Locus pentru cel mai bun roman pentru tineri adulți(2005)[3], Premiul Mythopoeic Fantasy la categoria Literatură pentru adolescenți(2005)[4], Premiul ALA Notable Children's Book for Older Readers (2005) și Pacific Northwest Library Association Young Reader's Choice Award for Senior (2007)[5].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en A Hat Full of Sky], detalii audiocarte pe WorldCat
  2. ^ a b en O pălărie plină de cer, sumar și scor pe Goodreads
  3. ^ en Premiile Locus Arhivat în , la Wayback Machine., 2005
  4. ^ en Mythopoeic Fantasy Award Arhivat în , la Wayback Machine., 2005
  5. ^ en Premiul Pacific Northwest Library Association Arhivat în , la Wayback Machine. pentru tineri cititori, 2007

Legături externe[modificare | modificare sursă]