Sari la conținut

Nufăr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nufăr
Nuphar lutea, Lago di Fimon, Arcugnano, Italy
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiospermae
Ordin: Nymphaeales
Familie: Nymphaeaceae
Gen: Nuphar
Sibth. & Sm.
Specii

Vezi Sistematică

Sinonime

Nuferii sunt plante acvatice care fac parte din familia Nymphaeaceae, răspândite pe toate continentele în afară de Antarctida, cuprinzând circa 40 de specii.

Nuferii sunt plante perene (uneori putând fi și plante anuale) care trăiesc în bălți, lacuri, ape curgătoare. Ele au tulpini lungi (rizomi) înfipte în mâl. Frunzele lor se pot clasifica în două tipuri: un tip de frunze subacvatice și frunzele plutitoare de la suprafața apei cu camere cu aer, în formă de inimă și cu un pețiol lung. Florile sunt frecvent aromate și au petalele de culori diferite așezate pe mai multe rânduri.

Poziția Familiei Nymphaeaceae în clasificarea Regnului Plantae făcută de Cicârlan V. 2000 în lucrarea „Flora Ilustrată a României, Editura Ceres, București,2000”.

Regn Încrengătură Subîncrengătură Clasă Subclasă Ordin Familie Subfamiie Gen Specii
Plantae Spermatophyta Magnoliophytina (Angiospermae) Magnoliopsida (Dicotyledonatae) Magnoliidae (inclusiv Ranunailidae) Nympheales 23. Nymphaeaceae - 1(50). Nuphar Sm. Nuphar lutea
Nuphar advena
2(51). Nymphaea L. 2(51). Nymphaea lotus var. termalis
Victoria Victoria regia

Cu galben genuri si specii care nu sunt incluse în lucrarea lui Cicârlan V. deoarece nu se găsesc pe teritoriul României

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nufăr