Nike din Samothrace

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vedere frontală
Detaliu

Nike (Victoria) din Samothrace (Grecia Antică: Νίκη τῆς Σαμοθράκης / Níkê tês Samothrákês) este o sculptură grecească, care o reprezintă zeița victoriei Nike, azi se află în cadrul muzeului Luvru în Paris. Ea a fost găsită în sanctuarul zeilor Cabiri, pe insula grecească Samothraki. Este, probabil, din jurul anului 190 î.H. Se presupune, că statuia a fost creată de un sculptor de pe insula Rodos.

Viceconsulul francez în Imperiul Otoman, Charles Champoiseau, a găsit în 1863 fragmente ale statuii Nike, care au fost reconstituite la fața locului și aduse la Paris. O săpătură austriacă a mai descoperit încă 1873 de fragmente, inclusiv două degete. În 1879 francezii au descoperit soclul, iar în 1950 a fost găsită palma dreaptă. Capul și brațele nu au fost găsite.

Statuia reprezintă, probabil, conceptul de monument al victoriei, drept mulțumire pentru victoria pe mare asupra lui Antioh al III-lea din Siria. De aceea stă precum o figură de proră pe botul unei nave. Întreaga statuie este, în conformitate cu Philippe Bruneau, de 328 cm înălțime, unde figura în sine este de 245 cm înălțime.

Soclul a fost a făcut din marmură gri din insula Rodos, statuia în sine, din marmură de Paros albă din insula Paros. Statuia poate fi vizitată la Luvru în Paris, acolo există o reconstrucție a mâinii drepte, cu degetele originale din Viena. Pe Samotracia este expusă o copie în mărime originală într-un muzeu în Palaeopolis, există, de asemenea, palma găsită în 1950. Alte copii în mărime originală stau în atriumul Universității Tehnice din Berlin, precum și în atriumul clădirii Universitatii din Zürich.

Literatură[modificare | modificare sursă]

  • Andrew Stewart: The Nike of Samothrace: Another View. In: American Journal of Archaeology. Band 120, 2016, S. 399–410.
  • Marianne Hamiaux, Ludovic Laugier, Jean-Luc Martinez (Hrsg.): The winged Victory of Samothrace: Rediscovering a Masterpiece. Musée du Louvre, Paris 2015.
  • Johannes Christian Bernhardt: Das Nikemonument von Samothrake und der Kampf der Bilder. Franz Steiner Verlag, Stuttgart 2014.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Nike din Samothrace la Wikimedia Commons