Nicolae Vedea Popescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Nicolae Vedea Popescu
Date personale
Născut1884 Modificați la Wikidata
Decedat1953 (69 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata

Nicolae Popescu Vedea (n. 1884, Roșiorii de Vede — d. 1953) a fost un avocat și om politic român. Părintele său, preotul paroh Anastase Dumitrescu, de la Biserica „Sf. Teodor”, i-a călăuzit pașii către Facultatea de Drept din București și astfel a ajuns avocat în Baroul Judecătoriei Roșiori. A fost atras de politica liberală, devenind după studenție membru al PNL, partid al cărui membru a fost până la moartea sa, în 1953. A fost primar al orașului Roșiorii de Vede între 19221928, în epoca lui Ion C. Brătianu.

În timpul mandatelor sale a inițiat și a dus la bun sfârșit o serie de acțiuni de modernizare ale orașului Roșiorii de Vede. Aceste realizări sunt consemnate în cronicile orașului sau în memoriile unor oameni care l-au cunoscut.

Fiind participant, în perioada 19161918, la luptele din Moldova din Primul Război Mondial, a susținut un program de ajutorare materială a văduvelor de război din oraș. A amenajat Cimitirul Eroilor și a inițiat și inaugurat, în 1928, Monumentul Eroilor, opera artistului Dumitru Mățăuanu. La acest eveniment au fost invitate Regina Maria și Principesa Ileana. În 1924 a pus în funcțiune Uzina Electrică, care a produs curent electric, de 110 V, până în anul 1962, iar în 1927 a realizat primul sistem electric de iluminare a orașului. A pavat cu piatră cubică, din granit, centrul orașului, iar trotuarele din aceeași zonă au fost acoperite cu plăci din ciment. A ridicat digul de la pârâul Bratcov și l-a consolidat pe cel de la râul Vedea. De asemenea, a sprijinit viața culturală și artistică prin contribuția la campania de strângere de fonduri pentru Liceul „Anastasescu” (19251928), încurajarea presei locale (Steaua, Luceafărul, Secerea ș.a.), înființarea Societății culturale „Mihai Viteazu” și a Societății de avocați.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Monografia orașului Roșiorii de Vede, Petre Stroescu, Tipografia Alexandria, 1933
  2. Publicația Drum, Argentin Porumbeanu, nr. 381/2005
  3. Portretul unui primar interbelic — Mărturii