Germanicus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Nero Claudius Drusus Germanicus)
Pentru alte sensuri, vedeți Germanikus.
Germanicus

Decimus Claudius Nero Germanicus, cunoscut sub numele de Germanicus (24 mai 15 î.Hr. Roma - 10 octombrie 19) a fost un general al Imperiului Roman. A fost fiul lui Nero Claudius Drusus Germanicus și al Antoniei Minor, iar în anul 4 a fost adoptat de Tiberius (după adopție luând numele de Gaius Iulius Caesar Germanicus). A fost căsătorit cu Aggripina Maior, unul dintre fii lor fiind Caligula.

Istoricul Tacitus îl amintește în „Anale” pe Germanicus, care a fost însărcinat de împăratul Tiberius cu o expediție militară peste fluviul Rin (care forma granița Imperiului), împotriva triburilor germanice, expediție formată din 26 de cohorte și 8 escadroane de călăreți. A dispus să se construiască un pod peste Rin, și a surprins triburile germanice printr-un atac neașteptat, încercuindu-le tabăra noaptea. Lupta care a urmat a fost crâncenă, un adevărat măcel al germanilor care chefuiau; romanii însă n-au suferit pierderi. Această bătălie sângeroasă a fost urmată de răzbunarea triburilor germanice vecine, care în cele din urmă însă au fost respinse de trupele romane.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • fr Germanicus - Aratea, traduit par A. Le Boeuffle sous le titre Les Phénomènes d'Aratos (1975) éd. Les Belles Lettres. ISBN: 2-251-01097-1
  • de Willem Frederick Akveld, Germanicus, sub conducerea lui J.B. Wölters, Utrecht, 1961.
  • it Bruno Gallota, Germanico, l’Erma di Bretschneider, Roma, 1987, 228 p.
  • de Gehrardt Kessler, Die Tradition über Germanicus, F. Rosenthal, Berlin, 1905, 104 p.
  • it Giorgio Bonamente – Maria Paola Segoloni, Germanico: la persona, la personalità, il personaggio: nel bimillenario dalla nascita, colocviu al universit['ilor din Macerata ;i din Perugia (Italia), din 9 până în 11 mai 1986, G. Bretschneider, Roma, 1987, 238 p.

Legături externe[modificare | modificare sursă]