Nephila clavata

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search


Nephila clavata
Nephila-clavata-f-eating-and-2-m.jpg
femelă și doi masculi (Tokyo, Japonia)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Araneomorphae
Familie: Nephilidae
Gen: Nephila
Specie: clavata
Nume binomial
Nephila clavata
L. Koch, 1878
Sinonime
Nephila limbata
Nephila obnubila
Nephila clavatoides
Nephila clavata cavalierei

Nephila clavata, cunoscut și sub numele de Păianjen Jorō (jap), este un membru al genului Nephila, păianjeni țesători sferici aurii.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Femela are o lungime de 17 - 25 mm, iar masculul este de 7-10 mm. Femela are o colorație foarte pestriță, nuanșele dominante sunt galben, negru, albastru și roșu. Opistosoma masculului este roșietică, prosoma și picioarele sunt brune spre negru.

Ecologie[modificare | modificare sursă]

Femelele construiesc o pânză până la 1 metru în diametru; firele de mătase sunt de culoare galbenă, reflectând bine lumina soarelui.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Femela mâncâdu-şi fostul partener

Împerecherea are loc toamna, pe pânza femelei. Femela depune peste 1000 de ouă într-un cocon. Iernează ouăle, primăvara având loc eclozarea.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Păianjenul poate fi găsit în întreaga Japonie (cu excepția insulei Hokkaido), în unele regiuni din Coreea, Taiwan și China. Datorită dimensiunilor mari, precum și colorației, femela este foarte favorizată în Japonia.

Studii științifice[modificare | modificare sursă]

Cercetatorii, conduși de Masao Nakagaki, de la Universitatea Shinshu, din Japonia au reușit să creeze un fir de mătase care este mai puternic, mai moale și mai durabil, prin injectarea genelor în ouăle fluturilor de mătase. Gogoșii viermilor (coconul produs de larve pentru metamorfoză) conțin proteine de păianjen în proporție de 10%. Mătasea rezultată are mai multe utilizari: fabricarea vestelor antiglonț, aplicrea suturilor după operații chirurgicale, producere plaselor de pescuit etc[1]. Un producător japonez numit Okamoto a început să comercializeze acestă mătase și intenționează să lanseze șosete durabile și extrasubțiri până în 2010[2][3].

Referințe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Nephila clavata
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nephila clavata