Neopalpa donaldtrumpi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Neopalpa donaldtrumpi
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
InfraregnProtostomia
ÎncrengăturăArthropoda
SubîncrengăturăHexapoda
ClasăInsecta
SubclasăPterygota
InfraclasăNeoptera
SupraordinEndopterygota
OrdinLepidoptera
SubordinGlossata
InfraordinHeteroneura
SuprafamilieGelechioidea
FamilieGelechiidae
SubfamilieGelechiinae
TribGnorimoschemini
GenNeopalpa
Nume binomial
Neopalpa donaldtrumpi[1]
Nazari, 2017
Areal de răspândire

Neopalpa donaldtrumpi este o specie de molie din genul Neopalpa care trăiește în California de Sud și nordul Mexicului (statul Baja California). Aceasta a fost descrisă în 2017 de către omul de știință canadian Vazrick Nazari. Cunoscută pentru solzii alb-gălbui de pe cap care amintesc de părul lui Donald Trump, molia a primit numele său pentru că Nazari a declarat că a dorit „să atragă atenția publicului larg asupra necesității de a continua protejarea habitatelor fragile din SUA, care conțin încă multe specii nedescrise”[2].

Descoperire[modificare | modificare sursă]

Genul Neopalpa, care mai include și specia Neopalpa neonata, a fost descris pentru prima dată în 1998 de către Dalibor Povolný[3]. Aproape două decenii mai târziu, Nazari revizuit materialul, incluzând specimene care au fost colectate de la prima descriere a genului, de la Muzeul de Entomologie Bohart[4]. Acesta a considerat că unele exemplare formează o nouă specie. În ianuarie 2017, a publicat într-un articol denumirea de Neopalpa donaldtrumpi, datorat solzilor de culoare alb-gălbuie de pe cap, care i-au amintit de președintele Donald Trump[5][6].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Capul moliei N. donaldtrumpi

Suprafața superioară a aripilor anterioare a N. donaldtrumpi este galben-portocalie, cu excepția unor pete maro închis de pe margine și porțiuni anterioare ale aripii. Lungimea între aripile anterioare este variază de la 3 mm la 4,6 mm. Aripile posterioare sunt de culoare bej, cu margini întunecate. Aripile au colorație similară pentru masculi și femele. Antenele sunt lungi de aproximativ două treimi din distanța dintre vârfurile aripilor, iar capul este acoperit cu solzi albi-gălbui, ceea ce a dus la alegerea numelui[5][6]. Comparativ cu N. neonata, cealaltă specie din gen, la N. donaldtrumpi organele genitale masculine sunt mai mici, iar organele genitale feminine posedă foarte puține sete mici[5].

Distribuție[modificare | modificare sursă]

În timp ce specia N. neonata apare în mai toată California, Baja California și nord-vestul Mexicului, specimene de N. donaldtrumpi au fost găsite până acum doar în jumătatea de nord din Baja California și comitatele Riverside și Imperial din California de Sud[5].

Biologie[modificare | modificare sursă]

Neopalpa donaldtrumpi aparține moliilor balerine, cunoscute pentru tendința lor de a se învârti în cerc pe frunze[7]. Molia apare pe tot parcursul anului, dar planta gazdă și durata de viață nu sunt cunoscute[8]. Habitatul său este amenințat de urbanizare[9].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Review of Neopalpa Povolný, 1998 with description of a new species from California and Baja California, Mexico (Lepidoptera, Gelechiidae)[*][[Review of Neopalpa Povolný, 1998 with description of a new species from California and Baja California, Mexico (Lepidoptera, Gelechiidae) (articol științific)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Samuelson, Kate (). „Scientists Just Named a Tiny Moth After Donald Trump: The moth's official name is Neopalpa donaldtrumpi”. Time. Accesat în . 
  3. ^ Povolný, Dalibor (). „Neopalpa gen. n. and Eurysaccoides gen. n. – two new genera of the tribe Gnorimoschemini from California, with the description of three new species (Lepidoptera, Gelechiidae)”. Revista de Lepidopterología. 26: 139–146. 
  4. ^ Fitch, Chris (). „Meet the Trump moth”. Geographical. Royal Geographical Society. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b c d Nazari, Vazrick (). „Review of Neopalpa Povolný, 1998 with description of a new species from California and Baja California, Mexico (Lepidoptera, Gelechiidae)”. ZooKeys. 646 (646): 79–94. doi:10.3897/zookeys.646.11411. PMC 5299441Accesibil gratuit. PMID 28228677. 
  6. ^ a b "Neopalpa donaldtrumpi Motte trägt călugăriță Namen von Donald Trump", Der Spiegel, 18 ianuarie 2017 (germană)
  7. ^ Burdick, Alan (). „The Metaphorical Meaning of a Moth Named after Trump”. The New Yorker. Accesat în . The genus belongs to a wider family, Gelechiidae, the twirler moths, so called for their habit of spinning in circles on the surface of leaves. 
  8. ^ „Research: Recently described moth named in honour of new U.S. president”. . Accesat în . 
  9. ^ Raphael, John (). „New Moth Species With Yellowish-White Scales, Small Genitals Named After Donald Trump”. Nature World News. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]