Music Sounds Better with You

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
„Music Sounds Better with You”
Cântec
„Music Sounds Better with You”
Cântec de Stardust
Lansat20 iulie 1998
Înregistrat1997
GenHouse francez
Lungime6:48
4:20 (versiune radio)
Casa de discuriRoulé, Virgin Records
Compozitor
Videoclip muzical
"Music Sounds Better With You" pe YouTube

"Music Sounds Better with You" este singura piesă a trio-ului francez Stardust, lansată pe 20 iulie 1998. Trupa era alcătuită din Thomas Bangalter (unul dintre cei doi membri ai Daft Punk), DJ-ul Alan Braxe, și vocalistul Benjamin Diamond; s-au despărțit după lansarea piesei, fiecare continuându-și carierele muzicale individuale.

Înregistrarea[modificare | modificare sursă]

La mijlocul anilor 1990, DJ-ul Alan Braxe l-a întâlnit pe Thomas Bangalter și i-a oferit acestuia un demo al piesei sale "Vertigo"; Bangalter a lansat piesa sub casa lui de discuri Roulé în 1997. După lansare, Braxe a interpretat această piesă la Rex Club în Paris, cu Bangalter la claviatură, iar prietenul lui, Braxe Benjamin Diamond, la voce. Cei trei compun prima versiune a melodiei "Music Sounds Better with You" pentru spectacol, folosind un eșantion buclat din "Fate" a cântăreței Chaka Khan cu ajutorului unui sampler E-mu SP-1200.[1]

După spectacol, trio-ul a început lucrul la studioul lui Bangalter, Daft House. Au adăugat o linie de bas folosind un sintetizator Korg Trident, tobe cu un Roland TR-909 și sunete de pian Rhodes. Grupul a utilizat un Ensoniq ASR-10 pentru a declanșa diferite secțiuni ale piesei, fiecare fiind atribuite câte unei taste. Vocea lui Diamond a fost comprimată cu ajutorul unui Alesis 3630.[1] Versurile au fost scrise de toți cei trei membri; piesa având inițial mai multe versuri, care au fost mai târziu șterse. Diamond considera că numărul mic de versuri era „ca o mantră ... ceva ce toată lumea putea înțelege”.[2] Braxe a reamintit trio-ul ascultând piesa finită: „Eram foarte fericiți deoarece am simțit că am obținut ceva original și destul de nou în forma sa”.

Lansarea[modificare | modificare sursă]

"Music Sounds Better with You" a fost lansat ca single pe vinil sub casa de discuri Roulé la începutul anului 1998.[2] Potrivit lui Braxe, piesa i-a făcut confuzi pe fanaticii cluburilor din Paris: "Nu a durat mult timp ca oamenii să înțeleagă structura piesei și să înceapă să danseze pe ea, dar reacția primei ascultări a fost: 'Ce-i asta?' ".

Single-ul a fost destinat DJ-urilor, dar cererea a crescut după ce au fost distribuite copii la Conferința de Iarnă de Muzică de la Miami din 1998. Potrivit co-managerului lui Roulé, Gildas Loaec, DJ-ul postului BBC Radio 1 Pete Tong a fost primul DJ care a pus piesa la radio.[2] Loaec și Diamond au spus că Roulé a vândut între 250.000 și 400.000 de exemplare. Bangalter nu era încântat de presiunea și atenția pe care le-a adus single-ul, deoarece casa lui de discuri "trebuia să fie un hobby, o platformă creativă".

Stardust a oferit single-ul casei de discuri Virgin Records, care a vândut peste două milioane de exemplare în toată lumea atât pe disc cât și pe CD.[2] A fost în fruntea clasamentelor din Grecia și Spania, și a ajuns în top 10 în cel puțin alte nouă țări. A primit certificarea de platină în Australia și Regatul Unit, de aur în Belgia și de argint în Franța. În Statele Unite, acesta a ajuns fruntaș în Dance Club Songs și și-a păstrat poziția timp de două săptămâni.

Videoclipul[modificare | modificare sursă]

Videoclipul piesei a fost regizat de Michel Gondry. În videoclip, un băiat construiește o machetă de avion, în timp ce membrii Stardust, îmbrăcați în costume metalice și cu fețe vopsite argintiu, cântă la televizor.[2] DJ Mag a descris videoclipul ca fiind "fermecător" și "ca de vis".[3] Jonny Coleman a scris pentru site-ul Insomniac că videoclipul "ajută la întărirea noțiunii că tot acest concept Stardust ar trebui să existe într-un alt spațiu liminal familiar, dar străin, ceva fantomatic, dar încă cald și primitor".

Recepția critică[modificare | modificare sursă]

Recenzii profesionale
Punctajul recenziei
Sursa Punctajul
AllMusic 4.5/5 stele[4]

John Bush de la AllMusic a descris "Music Sounds Better with You" ca "unul dintre cele mai irezistibile single-uri dance ale deceniului".[5]

Pitchfork a pus "Music Sounds Better with You" pe locul 46 în clasamentul de cele mai bune melodii ale anilor '90,[6] și a inclus-o în The Pitchfork 500, o carte care compune cele mai importante melodii din 1977 până în 2008.[7] În 2001, Mixmag a numit-o a 11-a cea mai importantă melodie de dans din toate timpurile[8] iar în 2013 a numit-o a șasea.[9] În 2018, Mixmag l-a inclus în lista "Vocal House: The 30 All-Time Biggest Anthems".[10] În 2012, Porcys l-a considerat cel mai mare single al deceniului.[11] În 2017, BuzzFeed a pus piesa pe poziția 72 în lista "101 cele mai importante melodii de dans din anii '90".[12]

Urmarea[modificare | modificare sursă]

Potrivit Billboard, Virgin i-a oferit lui Bangalter 3 milioane de dolari pentru a produce un album Stardust. [2] Grupul a înregistrat mai multe demo-uri, dar a decis să păstreze proiectului Stardust o singură melodie. Braxe a declarat că nu există planuri de lansare a demo-urilor, spunând: "Cred că oferă înregistrării o magie aparte și un mister”. [1] În afară de interpretarea lor la Rex Club, Stardust a cântat o singură dată timp de 30 de minute la festivalul Borealis din Montpellier, Franța.

Diamond și Braxe și-au reluat carierele solo; Diamond a spus că i-a fost greu să se întoarcă la stilul său de muzică după Stardust, iar casa de discuri Sony l-a presat să lanseze mai multă muzică precum "Music Sounds Better with You".[13] Bangalter a continuat să lanseze muzică în Daft Punk împreună cu partenerul său Guy-Manuel de Homem-Christo.[14] Daft Punk a inclus "Music Sounds Better with You" pe discul bonus al albumului Alive 2007.[15]

În 2011, piesa a fost eșantionată de trupa americană Big Time Rush. Versurile au fost folosite ca refren pentru o melodie cu același nume.[16] Melodia este regăsită în jocul video Grand Theft Auto V, pe postul Non-Stop Pop FM.[17] În 2018, Stardust a remasterizat piesa pentru aniversarea de 20 de ani de la lansare. Aceasta a fost reeditată de casa de discuri independentă Because Music[18] și adăugată ulterior pe platforme de streaming.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Barker, Chris (octombrie 2012). „Alan Braxe interview and video studio tour”. MusicRadar (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ a b c d e f g „Stardust's 'Music Sounds Better With You': Remastering & Revisiting Classic Single 20 Years Later”. Billboard. . Accesat în . 
  3. ^ „How Stardust's 'Music Sounds Better With You' inadvertently changed the face of house music”. DJMag.com. . Accesat în . 
  4. ^ Music Sounds Better with You la AllMusic
  5. ^ „Music Sounds Better with You at AllMusic. 21 martie 2019”. 
  6. ^ „The Top 200 Tracks of the 1990s: 50-21 | Pitchfork”. pitchfork.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Plagenhoef, Scott; Schreiber, Ryan, ed. (noiembrie 2008). The Pitchfork 500. Simon & Schuster. p. 152. ISBN 978-1-4165-6202-3. 
  8. ^ [1] Arhivat în , la Wayback Machine. nwoutpost.com Retrieved 10 February 2011.
  9. ^ „What is the greatest dance track of all time? - Features - Mixmag”. www.mixmag.net. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „The 30 best vocal house anthems ever”. Mixmag. Accesat în . 
  11. ^ „100 Singli 1990-1999”. Porcys (în poloneză). . Accesat în . 
  12. ^ Stopera, Matt; Galindo, Brian (). „The 101 Greatest Dance Songs of the '90s”. BuzzFeed. Accesat în . 
  13. ^ James, Martin. French Connections. p. 275. 
  14. ^ „Solid Gold: How Daft Punk's 'Discovery' Reshaped Dance Music for the Digital Age”. . Accesat în . 
  15. ^ „Exclusive: Daft Punk Unveil Live Album Details”. Spin.com. Accesat în . 
  16. ^ „WORLD PREMIERE: Listen To Big Time Rush's New Single 'Music Sounds Better With U' [AUDIO]”. Ryan Seacrest. . Accesat în . 
  17. ^ „Grand Theft Auto V: The official, final tracklist has been revealed”. Consequence of Sound. . Accesat în . 
  18. ^ „Because Music - Contact us”. Because.tv. Arhivat din original la .