Murasaki Shikibu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Murasaki Shikibu

Murasaki Shikibu (n. 978 — d. 1016) este autoarea romanului medieval japonez Genji Monogatari scris in epoca Heian, aproximativ anul 1000 d. H. Tatăl ei se numea Fujiwara no Tametochi. El era un învățat din Kioto, și s-a ocupat de educația fiicei sale, care și-a dezvoltat talentul de scriitoare. Ea a devenit chiar mai inteligentă decât fratele ei mai mare, spre disperarea tatălui, care s-a întrebat întotdeauna de ce aceasta nu s-a născut băiat.

Fetele în vremea ei aveau mai greu acces la o educație aleasă. Ea s-a căsătorit la 22 de ani cu Fujiwara no Nobutaka, mai mare cu 20 de ani decât ea. Au avut o singură fată dar soțul ei a murit pe neașteptate. Se pare că Murasaki Shikibu a avut atunci timp să scrie Genji Monogatari pentru a-și reveni după această grea pierdere.

Murasaki Shikibu a fost doamnă de curte a lui Shioshi, fiica lui Fujiwara no Michinaga. Shioshi s-a căsătorit cu împăratul Ichijo. Un muzeu al lui Genji Monogatari se găsește actulmente in orașul japonez Uji. In epoca Heian femeile nu aveau nume de familie astfel încât numele desemnează o poreclă, de fapt poziția pe care persoana o ocupa la curte.