Moses Hess

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Moses Hess

Moses Hess(sau Moses Heß, cunoscut în ebraică ca Moshé Hess - משה הס,

21 ianuarie 1812 Bonn - 6 aprilie 1875 Paris) a fost un gânditor și scriitor german-evreu, reprezentant al socialismului timpuriu și precursor al sionismului.

Copilăria și studiile[modificare | modificare sursă]

Moses Hess s-a născut in 1812, la Bonn, in Germania, pe atunci sub ocupație franceză, într-o familie evreiească religioasă. Bunicul său l-a educat în spiritul tradițional. Pentru a se deschide spre cultura lumii din jur a învățat singur germana și franceza. La adolescență a urmat studii de filosofie la Universitatea din orașul natal, fără, însă, a le termina. A înființat apoi una din cele dintâi cotidiene socialiste ,la Köln.

Maturitatea[modificare | modificare sursă]

În 1845 Hess a plecat în Belgia, în 1848 s-a mutat la Paris, apoi în 1849 trecând prin Strasbourg s-a stabilit în Elveția . Ulterior s-a întors în Belgia, apoi la Paris, unde, cu mai multe întreruperi, a trăit până la sfârșitul vieții. In 1858 el s-a înscris în Loja locală Henri al IV-lea din cadrul Marii Loji francmasone Grand Orient de France. In anul 1862 a revenit pentru o perioada in Germania, unde a stat in fruntea Uniunii Generale a Muncitorilor Germani (Allgemeiner Deutscher Arbeiterverein). Din 1863 s-a întors la Paris , unde a murit în 1875.

Opere[modificare | modificare sursă]