Sari la conținut

Moscheea Charminar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moscheea Charminar

General
Localizare: India Hyderabad, India
Regiune: Andhra Pradesh
Fondator: Muhammad Quli Qutb Shah
Perioadă construcție: 1591-1592
Detalii arhitecturale
Stil arhitectural: islamic
Număr minarete: 4
Înălțime minarete: 56 metri


Moscheea Charminar este o moschee și un monument din orașul Hyderabad, India. Numele moscheii vine din limba urdu și înseamnă patru turnuri, făcând referire la cele patru minarete.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 1591, sultanul Muhammad Quli Qutb Shah (1580-1612) a construit în orașul Hyderabad, fondat de el, o mare moschee cu scopul de a comemora împlinirea a o mie de ani după Hegira. La construcția moscheii au participat numeroși arhitecți veniți din Persia.

Moscheea Charminar a fost construită la intersecția ce leagă rutele comerciale dintre piața Golconda și portul Masulipatnam. Întreg orașul Hyderabad este construit în jurul ei, moscheea fiind cel mai important monument al orașului.

La scurt timp după construirea ei, minaretul de nord-vest a fost distrus de un fulger și a fost nevoie să se facă reparați serioase. În anul 1824, Charminar a fost reconstruită integral.

Structură[modificare | modificare sursă]

Charminar este o structură pătrată, realizată din calcar, granit, mortar și marmură, cu fiecare latură de 20 de metri și cu patru arce mari orientate în cele patru direcți cardinale. La fiecare colț se află câte un minaret înalt de 56 de metri, avânt un balcon dublu și o cupolă de tip bulb. Spre deosebire de Taj Mahal, cele patru minarete ale Charminarului sunt încorporate în structura principală.

La etaj, se află moscheea propriu-zisă, care cuprinde o galerie cu 45 de locuri de rugăciune și un balcon. De asemenea, există o legendă ce spune că sultanul Qutb Shah ar fi construit sub moschee un tunel secret ce duce la fortul Golkonda, dar locația tunelului este necunoscută.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Moscheea Charminar la Wikimedia Commons