Sari la conținut

Montuiri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Montuiri
—  municipiu  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
Montuiri (Spania)
Poziția geografică în Spania
Coordonate: 39°34′12″N 2°59′03″E ({{PAGENAME}}) / 39.56997°N 2.984118°E

Țară Spania
Comunitate autonomă Insulele Baleare[*]
Insulă Mallorca
Comarcas de las Islas Baleares y las Pitiusas[*][[Comarcas de las Islas Baleares y las Pitiusas (counties of the autonomous community of the Balearic Islands (Spain))|​]]Llano de Mallorca[*][[Llano de Mallorca |​]]

ReședințăMontuïri[*]

Guvernare
 - alcalde de Montuiri[*][[alcalde de Montuiri (political position in Spain)|​]]Jaime Bauza Mayol[*][[Jaime Bauza Mayol (politician spaniol)|​]]

Suprafață
 - Total41,09 km²
Altitudine172 m.d.m.

Populație (2023)
 - Total3.144 locuitori

Fus orarUTC+1
Cod poștal07230

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Montuiri
Poziția localității Montuiri
Poziția localității Montuiri

Montuiri (în catalană și oficial Montuïri) este un oraș și o comună spaniolă din provincia și comunitatea autonomă a Insulelor Baleare. Este situat în regiunea Llano de Mallorca, pe insula Mallorca, și se învecinează cu comunele Algaida, Lluchmayor, Porreras, San Juan și Lloret de Vista Alegre. Nucleul urban este situat la nord de șoseaua "Palma-Manacor", care leagă acest oraș de Palma de Mallorca și Manacor. Satul a fost fondat ca sat regal în anul 1300, în conformitate cu carta regelui Jaime al II-lea de Mallorca.

Municipiul Montuiri reprezintă foarte bine peisajul tipic din Llano de Mallorca. Municipiul este acoperit de mici munți cu văi mici. În geografia fizică a municipiului se pot distinge două zone diferite:

  • Prima ocupă terenurile de la nord și est de municipiu. Înălțimile aliniate la extremitatea nordică formează lanțul muntos Fonoi, inclusiv vârful Moltó, precum și proprietățile Son Company, Sabor și Son Toni Coll, continuând până la intrarea în districtul municipal Lloret de Vista Alegre. În partea de vest a comunei există o serie de dealuri formate de vârful San Miguel (239 m) și de terenuri neregulate (Ses Rotes, Son Comelles, Ses Rotes de Son Comelles, Es Coll de Sa Grava). Cealaltă zonă (centru, sud-vest și vest) este formată din trei părți. Prima este reprezentată de câmpiile care înconjoară satul, care sunt mai accidentate în partea de nord (Son Manera și Sa Torre) și, pe de altă parte, sunt mai joase în partea de sud a satului (Son Vanrell, So Na Moiana, Son Ripoll și Son Mut); se pare că multe dintre aceste terenuri au fost, în trecutul îndepărtat, mlaștini. Chiar în centrul comunei se află satul Montuiri, construit pe o movilă de 170 m înălțime. În cele din urmă, la capătul sudic al comunei, terenul se ridică (Son Palou și Alcoraia) până la vârful Tres Hitos (sau Puig de ses Tres Fites, 342 m), continuând aceste înălțimi până la comunele Lluchmayor și Algaida.

Hidrosfera si biosfera

[modificare | modificare sursă]

În prezent, comuna Montuiri este uscată, deși în trecut câmpiile din jurul satului erau zone umede. În prezent, aceste terenuri se umplu de apă doar în perioadele de precipitații abundente. Drenajul se realizează prin intermediul mai multor canale de irigații care duc apa la pârâul Pina. Acesta este singurul curs de apă neregulat important care traversează comuna, care își are originea în domeniul Alcoraia, se apropie de sat prin La Huerta del Puente (S'Hort d'es Pont) și intră în comuna Algaida prin Son Vanrells.

Flora Montuirera răspunde climatului mediteranean tipic acestei zone a Spaniei. În această zonă nu există suprafețe mari de păduri mediteraneene ( pini, stejari și arbuști ) și doar unele concentrații se găsesc în Es Rafal-Sa Mudaina, terenul accidentat din Ses Rotes și zona Sa Font Bosseta. Pe terenurile agricole se cultivă cereale și migdali, din moment ce podgoria a dispărut după ciuma filoxerei din secolul al XIX-lea. Se mai pune in evidenta si cultura smochinilor, caiselor si a unor pomi fructiferi irigati.

Din fauna acestui municipiu se remarcă două grupuri mari: păsările și mamiferele. Păsările care locuiesc în municipiu sunt cele comune întregii insule: rândunele, potârnichi și alte păsări migratoare. Mamiferele sunt și ele comune pe insulă: iepuri și rozătoare.

Municipiul are o suprafață de 41,13 km2.[1] În 2022 avea o populație de 3.119 locuitori și o densitate de 75,83 locuitori/km 2.Format:Gráfica de evolución

Centrul Montuiri.

Până în anii 60, Montuiri a fost un oraș agricol. Majoritatea populației lucra în sectorul primar și în alte activități care depindeau de acesta.

Odată cu explozia turistică din Mallorca, mediul rural a fost abandonat, iar populația a început să lucreze în sectorul serviciilor. În prezent în municipiu există două hoteluri rurale și un agroturism. O bună parte din populația Montuirera lucrează în Palma de Mallorca sau Manacor.

Montuiri Plaza Mayor acoperită de zăpadă
  1. ^ Organismo Autónomo Centro Nacional de Información Geográfica (CNIG) (ed.). „Nomenclátor Geográfico de Municipios y Entidades de Población”. Accesat în 14 de junio de 2023.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  • Montuiri Cossiers
  • Biserica San Bartolome (Montuiri)
  • Site-ul Son Fornés
  • Crucea lui Son Rafel Mas
  • Clubul Sportiv Montuiri
  • Casadita de Montuiri

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Montuiri