Moloh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moloh
Foster Bible Pictures 0074-1 Offering to Molech.jpg
Moloh

Moloh (alte denumiri: Moloch, Molekh, Molok, Molock, Moloc,Milcom sau Molcom) (reprezentând semiticul מלך m-l-k, o rădăcină semitică cu sensul de "rege") este numele unui zeu antic, posibil prima oară venerat în regatul Ammon. Cultul lui Moloh a fost practicat de fenicienii canaaniți și de culturile conexe din Africa de Nord și Levant.

Moloh a fost asociat cu un anumit tip de sacrificii de ispășire a copiilor de către părinți. Moloh apare în cartea Deuteronom și în Levitic ca o formă de idolatrie interzisă (Leviticul 18:21: Să nu dai pe nici unul dintre fiii tăi să fie jertfiți lui Moleh, profanând astfel Numele Dumnezeului tău. Eu sunt Domnul.). În Vechiul Testament, Gheena era o vale din Ierusalim, în care cei care se închinau diferiților zei Baal și canaaniți, inclusiv Moloh sacrificau copiii lor prin foc (2 Cronici 28:3, 33:6;; Ieremia 7:31, 19:2–6).

Evreii în cazuri izolate au practicat sacrificiul uman către Yahweh, acest ritual era numit Moloh (ritualul, nu zeul).[1][2][3] Mark S. Smith argumentează că în perioada persană acest lucru a devenit desuet, fiind condamnat în Biblie.[3]

Moloh a fost folosit la figurat în literatura engleză, începând cu John Milton în Paradisul pierdut (1667) și până la Allen Ginsberg în "Howl" (1955), pentru a se referi la o persoană sau un lucru care cere sau care necesită un sacrificiu foarte mare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ruane, Nicole J. (). Sacrifice and Gender in Biblical Law. Cambridge University Press. p. 216. ISBN 978-1-107-35465-4. 
  2. ^ Jenkins, Philip (). „POSSIBLE BIBLICAL REFERENCES TO HUMAN SACRIFICE”. personal.psu.edu. Accesat în . 
  3. ^ a b Smith, Mark S. (). The Early History of God: Yahweh and the Other Deities in Ancient Israel. Wm. B. Eerdmans Publishing. p. 181. ISBN 978-0-8028-3972-5. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Moloh la Wikimedia Commons Commons-logo.svg Materiale media legate de Moloh la Wikimedia Commons