Moloh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Moloh
Foster Bible Pictures 0074-1 Offering to Molech.jpg
Moloh

Moloh (alte denumiri: Moloch, Molech, Molekh, Molok, Molek, Melek, Molock, Moloc, Melech, Milcom sau Molcom) (reprezentând semiticul מלך m-l-k, o rădăcină semitică cu sensul de "rege") este numele unui zeu antic, posibil prima oară venerat în regatul Ammon. Cultul lui Moloh a fost practicat de fenicienii canaaniți și de culturile conexe din Africa de Nord și Levant.

Moloh a fost asociat cu un anumit tip de sacrificii de ispășire a copiilor de către părinți. Moloh apare în cartea Deuteronom și în Levitic ca o formă de idolatrie interzisă (Leviticul 18:21: Să nu dai pe nici unul dintre fiii tăi să fie jertfiți lui Moleh, profanând astfel Numele Dumnezeului tău. Eu sunt Domnul.). În Vechiul Testament, Gheena era o vale din Ierusalim, în care cei care se închinau diferiților zei Baal și canaaniți, inclusiv Moloh sacrificau copiii lor prin foc (2 Cronici 28:3, 33:6;; Ieremia 7:31, 19:2–6).

Moloh a fost folosit la figurat în literatura engleză, începând cu John Milton în Paradisul pierdut (1667) și până la Allen Ginsberg în "Howl" (1955), pentru a se referi la o persoană sau un lucru care cere sau care necesită un sacrificiu foarte mare.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Moloh la Wikimedia Commons Commons-logo.svg Materiale media legate de Moloh la Wikimedia Commons

 • Old articles on Moloch
  • Encyclopædia Biblica: Minni – Mordecai (Contains a very long but now outdated article on Moloch from 1899.)
  • Jewish Encyclopedia: Moloch and Chiun (Short examples of older discussion.)
  • Catholic Encyclopedia: Moloch (A short article, in part denying that Moloch sacrifices were offered to Yahweh as argued in the Encyclopædia Biblica and Jewish Encyclopedia.)
  • Wikisource Chisholm, Hugh, ed. (). „Moloch”. Encyclopædia Britannica (ed. 11). Cambridge University Press. 
 • On the Molk sacrifice
 • Jewishvirtuallibrary.org