Mizu shōbai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stampă ukiyo-e a unui picnic Hanami de către Hiroshige, 1832

Mizu-shōbai (水商売?) , literalmente comerțul cu apă, este eufemismul tradițional pentru afacerile de divertisment pe timp de noapte în Japonia, oferite de baruri și cabarete. Kabuki-chō din Shinjuku, Tokyo, este cea mai renumită zonă din Japonia unde se poate patrona comerțul cu apă, precum și omologul său mai carnal, fūzoku (風俗?) - industria sexuală compusă din soaplands, saloane roz, cluburi de imagine și sănătate.

În timp ce originea reală a termenului mizu-shōbai [1] este discutabilă, este posibil ca termenul să fi intrat în folosință în timpul shogunatului Tokugawa (1603-1868). [2] Perioada Tokugawa a cunoscut dezvoltarea unor băi mari și a unei rețele extinse de hanuri pe căi rutiere, care oferă "băi fierbinți și eliberare sexuală"[3], precum și extinderea cartierelor cugeishe și a cartierelor de curtezane în orașe și orășele din întreaga țară. Având legătură cu aspectele căutării plăcerii (ukiyo 浮世, cu antiteticul său omofon 憂世 ukiyo - "ciclul dureros al existenței") sau cu "lumea plutitoare", mizu-shōbai este o metaforă a plutirii, a băutului și a stăpânirii vieții, asemănătoare expresiei occidentale: "Să mâncăm și să bem, căci mâine vom muri" (Isaia 22:13). [4]

Conform unei teorii propuse de Nihon Gogen Daijiten, [5] termenul provine de la expresia japoneză "A pierde sau a câștiga este o chestiune de noroc" 勝負は水物だ [shōbu wa mizumono da] , unde semnificația literală a expresiei "chestiune de noroc", mizumono (水物?) , este "o chestiune de apă". În activitatea de divertisment, veniturile depind de un număr mare de factori nestatornici precum popularitatea în rândul clienților, vremea, starea economiei; succesul și eșecul se schimbă la fel de rapid ca fluxul de apă. Nihon Zokugo Daijiten, [6], pe de altă parte, observă că termenul poate deriva din expresia doromizu-kagyō (泥水稼業?) lit. "afacere plină de noroi", pentru câștigarea vieții în districtele felinarului roșiu sau din expresia mizuchaya (水茶屋?) a erei Edo pentru ceainărie publică.  

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kenkyusha's New Japanese-English Dictionary, Tokyo 1991,
  2. ^ De Mente, Boyé Lafayette. „Selling sex in a glass! — Japan's pleasure trades”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Appleyard, David V. „Selling sex in a glass - Japan's pleasure trades”. davidappleyard.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „浮世(うきよ) - 語源由来辞典”. Gogen-allguide.com. . Accesat în . 
  5. ^ 前田富祺(編)『日本語源大辞典』(小学館)ISBN: 4095011815
  6. ^ 米川明彦(編)『日本俗語大辞典』(東京堂出版) ISBN: 4490106386 参照。