Cabaret

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Cabaretul este o formă de divertisment ce cuprinde comedie, cântec, dans și teatru, fiind distins în mare parte prin locul desfășurării - un restaurant sau club de noapte, cu o scenă pentru spectacol și cu mese la care stă audiența pentru a viziona performanța introdusă de maestrul ceremoniilor. Născut la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Franța, s-a diferit imediat de la cafe-chantant, orientat mai mult spre divertisment și nu experimentarea cu noi limbi. Este, de asemenea, în primul cabaret locul în care înfloresc curenți ca dadaismului, înainte, și suprarealism, apoi, care vor influența toată arta ce va avea să vină.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Théophile Alexandre Steinlen, Tournée del Le Chat Noir, 1896, 135.9 x 95.9 cm, The Jane Voorhees Zimmerli Art Museum, Rutgers, The State University of New Jersey

Primul cabaret a fost fondat în 1881 în Montmartre, Paris: „cabaret artistique” a lui Rodolphe Salís. La scurt timp, a fost redenumit Le Chat Noir (Pisica Neagră).

Printre spectatori a acestui prim cabaret se regăsesc, de asemenea, personalități foarte importante ale vremii, cum ar fi Alphonse Allais, Jean Richepin, Aristide Bruant, dar, de asemenea, oameni din toate straturile sociale. Alte cabaret din perioadă: Cabaret des Quat'z'Arts, La Lune Ruse și Les Pantins. Alte cabarete pariziene celebre sunt Folies Bergere și Moulin Rouge, construit în 1889 în cartierul Pigalle, celebru pentru o moară de vânt de culoare roșie pe acoperiș.

Cabaret german[modificare | modificare sursă]

În 1900 a fost fondat de către Ernst von Wolzogen primul cabaret german, care la acea vreme a fost numit Buntes Theater (teatru coloarat). Dar adevaratul cabaret german a înflorit între anii douăzeci și treizeci al secolului XX care a adus succesul artiștilor precum Werner Finck la Kathakombe și Karl Valentin la Wien-München.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de cabaret