Mitropolia Bucovinei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mitropolia Bucovinei şi Dalmaţiei (cu galben), una din cele trei provincii ecleziastice ortodoxe din Imperiul Austro-Ungar

Mitropolia Bucovinei, inițial Mitropolia Bucovinei și Dalmației, cu sediul la Cernăuți, a fost înființată la 23 ianuarie 1873, prin ridicarea Episcopiei de Cernăuți la rang de arhiepiscopie. Sediul episcopal fusese mutat de la Rădăuți la Cernăuți în anul 1781.

Primul arhiepiscop-mitropolit de Cernăuți a fost Teofil Bendela.

Șematismul Arhiepiscopiei Greco-Orientale a Cernăuților menționează pentru anul 1874 un număr de 407.949 de credincioși, 285 de biserici și 269 de preoți încadrați.[1]

Jurisdicția arhiepiscopului de Cernăuți se întindea asupra întregului teritoriu al Ducatului Bucovinei și, nominal, asupra teritoriului Regatului Galiției și Lodomeriei. Tot arhiepiscopului de Cernăuți îi erau subordonate începând cu anul 1883 două parohii ortodoxe din Viena: Biserica Sf. Treime și Biserica Sf. Gheorghe, respectiv parohia ortodoxă din Praga.

De la ridicarea Episcopiei de Cernăuți la rang de arhiepiscopie, în anul 1873, arhiepiscopului-mitropolit de Cernăuți i-au fost subordonate ca episcopii sufragane episcopiile de Zadar și Kotor în Dalmația.

Istoric[modificare | modificare sursă]

După primul război mondial orașul Cernăuți a devenit parte a Regatului României, iar Mitropolia Bucovinei s-a integrat în Biserica Ortodoxă Română. Totodată și-a pierdut jurisdicția asupra episcopiilor sufragane din Dalmația.

După al doilea război mondial municipiul Cernăuți a devenit parte a URSS, iar Mitropolia Bucovinei a încetat să mai existe. Teritoriile din România ale acestei provincii ecleziastice au trecut sub jurisdicția arhiepiscopului-mitropolit de Iași, iar Mitropolia Moldovei (ca parte a BOR) și-a luat titulatura de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Peter Plank, Orthodoxe Kirche und Theologie in der Bukowina zur Zeit der Habsburgerherrschaft (1774-1918), în: Martin Tamcke (editor), Blicke gen Osten, Münster 2004, pag. 178.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Publicațiile mitropoliei Bucovinei: Supt. I.P.S.S. Mitropolitul Visarion, Mitropolitul Visarion, 1938