Microsoft SQL Server

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Microsoft SQL Server este un sistem de gestionare de baze de date relaționale (RDBMS) produs de compania americană Microsoft Corp. Limbajele primare de interogare sunt MS-SQL și T-SQL.

Suportă versiunea companiei Microsoft de SQL (Structured Query Language - limbaj structurat de interogări), cel mai răspândit limbaj pentru bazele de date. Este un sistem pentru întreprinderi - se poate aplica bazelor de date de dimensiuni foarte mari.

Scurtă istorie[modificare | modificare sursă]

Codul de bază pentru Microsoft SQL Server își are originile în Sybase SQL Server și a reprezentat intrarea Microsoft pe piața bazelor de date pentru întreprinderi, concurând cu Oracle, IBM și Sybase. Microsoft, Sybase si Ashton-Tate s-au unit pentru a crea și a scoate pe piață prima versiune numita SQL Server 4.2 pentru Win OS/2. Mai tarziu Microsoft a negociat pentru drepturi de exclusivitate la toate versiunile de SQL Server scrise pentru sistemele de operare Microsoft. Sybase și-a schimbat ulterior numele în Adaptive Server Enterprise, pentru a evita confuzia cu Microsoft SQL Server.

SQL Server 7.0 a fost primul server de baze de date bazat pe GUI. O variantă de SQL Server 2000 a fost prima variantă comerciala pentru arhitectura Intel.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Microsoft SQL Sever foloseste o varianta de SQL numita T-SQL, sau Transact-SQL, o implementare de SQL-92 (standardul ISO pentru SQL) cu unele extensii. T-SQL in principal adauga sintaxa aditionala pentru procedurile stocate si pentru tranzactii. Standardele SQL necesita ACID; acesta este un acronim pentru cele 4 conditii pentru orice tranzactie: atomicitate, consistenta, izolare, durabilitate. MS SQL Server suporta ODBC (Open Database Connectivity).