Meri Akopian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Meri Akopian
Date personale
Născută (39 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațiedeputy minister[*][[deputy minister (person who assists minister in management of ministerial financial and human resources and can act on behalf of the minister)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materTavriiskîi naționalnîi universîtet imeni V. I. Vernadskoho[*][[Tavriiskîi naționalnîi universîtet imeni V. I. Vernadskoho (university in Simferopol, Crimea)|​]]
Prezență online

Meri Andranikivna Akopian (în ucraineană Мері Андраніківна Акопян; n. ) este filolog, prezentatoare de televiziune și director al Departamentului de Cooperare Internațională și Integrare Europeană al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei (2015-2021).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Din 2001 până în 2006, a studiat la Universitatea Națională Vernadsky Taurida, cu specializarea „Studii orientale: limba și literatura arabă”, a obținut o diplomă de master cu distincție.

În 2005 a studiat la Universitatea din Cairo.

În 2007 a fost studentă postuniversitară a Catedrei pentru Departamentul de Filologie de Est a Universității Naționale Vernadsky Taurida.

Carieră[modificare | modificare sursă]

În perioada 2007-2012, Meri Akopyan a fost profesor la Departamentul de Filologie Orientală a Universității Naționale Vernadsky Taurida la următoarele discipline: limba arabă, istoria țărilor arabe, literatura arabă.

Din 2009 până în 2012, ea a lucrat, de asemenea, cu jumătate de normă ca prezentatoare TV, autoare de programe TV și redactor-șef al redacției Spivdruzhnist la postul de radio și televiziunea de stat „Crimeea”.

În perioada 2014–2015, a fost consilier șef al Direcției principale pentru afaceri externe a Administrației Președintelui Ucrainei.

Din iulie până în noiembrie 2015, ea a lucrat ca șef al Departamentului de relații internaționale al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

În perioada 2015-2021, Meri Akopyan a fost director al Departamentului de Cooperare Internațională al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

La 4 august 2021, a fost numită ministru adjunct al Afacerilor Interne al Ucrainei.[1][2][3]

Din ianuarie 2019, ea lucrează cu jumătate de normă ca lector de limba arabă la Institutul de Relații Internaționale al Universității Naționale Taras Șevcenko din Kiev.

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

  • Consiliul de Miniștri al Republicii Autonome Crimeea (2009);
  • Ministerul Culturii al Republicii Autonome Crimeea (2010);
  • Ministerul Culturii al Ucrainei (2016);
  • Ministerul Afacerilor Interne (2017).

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Meri Akopian vorbește engleză, arabă, armeană, turcă și ucraineană. Ea nu este căsătorită.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Команда”. mvs.gov.ua (în ucraineană). Accesat în . 
  2. ^ „On the appointment of M.A. Akopyan as Deputy Minister of Internal Affairs of Ukraine”. Офіційний вебпортал парламенту України (în ucraineană). Accesat în . 
  3. ^ „Meri Akopyan and Hanna Malyar were appointed Deputy Ministers of Defense and Internal Affairs”. Інтерфакс-Україна (în ucraineană). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]