Meituan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Meituan
Tipcompanie publică  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Wang Xing[*][[Wang Xing (Chinese businessman)|​]]  Modificați la Wikidata
Țara Republica Populară Chineză  Modificați la Wikidata
SediuBeijing, Republica Populară Chineză
IndustrieComerț electronic  Modificați la Wikidata
Angajați500  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
cont Twitter

Meituan (în chineză 美团, Pinyin Mĕituán) este o companie chineză care operează un site web care oferă servicii de livrare, bunuri de consum și servicii de vânzare cu amănuntul în peste 1000 de orașe chinezești. Oferă o gamă largă de servicii, inclusiv vânzări de bilete la film, livrare de alimente, rezervări de hoteluri și călătorii și servicii de partajare a mașinilor. Compania a fost fondată de Wang Xing în 2010 și este listată la bursă din 2018.

Meituan.com este un site de reduceri de grup care vinde vouchere de la comercianți pentru oferte, cu condiția ca un număr minim de cumpărători să solicite o reducere, iar Meituan să genereze comisioane. Meituan.com își obține majoritatea veniturilor din serviciile de aplicații mobile. Compania are acorduri de parteneriat cu peste 400.000 de întreprinderi locale chinezești.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Înființată în Shanghai și Beijing, Meituan s-a extins rapid în orașele de rangul al doilea și al treilea, ajungând la un total de 200 de milioane de utilizatori în 2015. Meituan.com a devenit o companie dominantă în China după o consolidare rapidă a companiilor de tip "promoția zilei". Estimările anterioare arată că existau 2000 de companii de vânzare de vouchere la mijlocul anilor 2000 și, din cauza concurenței intense din acest sector, doar câteva au devenit actori dominanți ai pieței[10] În 2014 compadia deținea 60% din cota de piață a site-urilor de vânzare în grup de tip promoția zilei din China. Compania a primit o finanțare inițială de 12 milioane de dolari de la Sequoia Capital. În mai 2014, firma internațională de capital General Atlantic a acordat o rundă de finanțare de 300 de milioane de dolari, împreună cu alți doi investitori.[1][2][3][4]

La 8 octombrie 2015, Meituan și Dianping, un site chinez de achiziții în grup, au fuzionat într-o o singură companie.[5] La 19 ianuarie 2016, Meituan Dianping a anunțat că a strâns peste 3,3 miliarde de dolari.[6] La 20 septembrie 2018, Meituan Dianping a fost listată la bursa din Hong Kong la un preț de 69 de dolari HK pe acțiune.[7]

Compania a fost redenumită din "Meituan Dianping" în Meituan începând cu 30 septembrie 2020[8].

Vehiculul autonom de livrare Meituan[modificare | modificare sursă]

În aprilie 2021, Meituan a obținut o finanțare suplimentară de 9,98 miliarde de dolari prin vânzarea de obligațiuni convertibile în valoare de 3 miliarde de dolari și de acțiuni în valoare de 7 miliarde de dolari[9]. Fondurile obäinute au fost utilizate pentru a se extinde în spațiul alimentar din China, precum și pentru a dezvolta tehnologii autonome în domeniul dronelor și al livrărilor.[10] În aceeași lună, Administrația de Stat pentru Reglementarea Pieței a anunțat o investigație asupra Meituan pentru presupuse practici anticoncurențiale[11][12] Până în mai 2021, creșterea controlului de reglementare a dus la ștergerea a aproape 40 de miliarde de dolari din valoarea totală a companiei[13].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Liu, Yi, and Juliana Sutanto. The "Buyers' purchasing time and herd behavior on deal-of-the-day group buying websites." Electronic Markets 22.2 (2012): 83–93”. Accesat în . 
  2. ^ ChinaRetailNews.com Editor (). „Meituan.com Chinese Group Buying Platform Reached CNY46 Billion For 2014”. ChinaRetailNews.com. Accesat în . 
  3. ^ Shu, Catherine (). „Meituan, China's Leading Group Deals Site, Raises $700M At $7B Valuation”. TechCrunch. Accesat în . 
  4. ^ Xiang, Nina. „General Atlantic Leads $300M Series C For China's Meituan.Com”. Accesat în . 
  5. ^ „Meituan and Dianping, China's Top Group Deals Sites, Merge In Multi-Billion Dollar Deal”. . Accesat în . 
  6. ^ Clover, Charles (). „Chinese online group Meituan Dianping raises $3.3bn”. Financial Times. Accesat în . 
  7. ^ Pham, Sherisse. „China's app for everything Meituan Dianping jumps in IPO”. CNNMoney. Accesat în . 
  8. ^ Meituan Dianping Formally Renamed To Meituan
  9. ^ „Meituan is becoming China's everyday lifestyle app; raises $10 billion to compete with Alibaba”. Entrepreneurship News, Community, and Resources | BEAMSTART (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ Chiu, Joanne (). „China's Meituan Amasses $10 Billion War Chest for Drones and Driverless Cars”. Wall Street Journal (în engleză). ISSN 0099-9660. Accesat în . 
  11. ^ „China opens antitrust probe into food delivery service Meituan”. South China Morning Post (în engleză). . Accesat în . 
  12. ^ Zhong, Raymond (). „China opens an inquiry into Meituan, a takeout-delivery titan”. The New York Times. Accesat în . 
  13. ^ Kharpal, Arjun (). „China tech crackdown turns to food delivery giant Meituan as $38.96 billion is wiped off value”. CNBC (în engleză). Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Lei, Ya-Wen. “Delivering Solidarity: Platform Architecture and Collective Contention in China’s Platform Economy.” American Sociological Review, (February 2021). https://doi.org/10.1177/0003122420979980.