Mehmet Shehu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mehmet Shehu
Mehmet Shehu (ushtarak).jpg
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Çorrush⁠(d), Kutë⁠(d), Regiunea Fier, Albania Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Tirana, Albania Modificați la Wikidata
Cauza decesuluisinucidere (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Fiqirete Shehu[*][[Fiqirete Shehu (politiciană albaneză)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiBashkim Shehu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Albania.svg Albania Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba albaneză[4] Modificați la Wikidata
Minister of Defence Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Al 23-lea Prim-ministru al Albaniei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deEnver Hodja
Succedat deAdil Çarçani

Partid politicPartidul Muncitoresc Albanez
Alma mater Scuola militare "Nunziatella"[*][[Scuola militare "Nunziatella" (military academy in Naples)|​]]
Semnătură
Mehmet Shehu (nënshkrim).svg

Mehmet Shehu (n. , Çorrush⁠(d), Kutë⁠(d), Regiunea Fier, Albania – d. , Tirana, Albania) a fost un politician comunist albanez care a deținut funcția de prim-ministru al Albaniei între 1954 și 1981. Fiind un priceput tactician militar, fără a cui conducere partizanii comuniști albanezi puteau foarte probabil să eșueze în lupta lor de a câștiga Albania pentru cauza marxistă, Shehu a arătat o înțelegere ideologică și etică a muncii care l-a individualizat pentru o înaintare iute în partidul comunist.[5]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mehmet Shehu a urmat o școală americană vocațională sponsorizata de către American Junior Red Cross din Tirana și a învățat limba engleză. A studiat la o școală militara la Napoli pe o bursă de studiu în 1935 dar a fost trimis acasă din pricina părerilor sale anti-fasciste. Apoi s-a antrenat pentru o carieră militară la Tirana și și-a pus antrenamentul la iveală în calitatea de comandant de batalion al Brigăzii Internaționale Garibaldi (parte a brigăzilor internaționale comuniste care au luptat în Războiul Civil din Spania). După înfrângere, a fost internat în Franța. În 1942 s-a întors în Albania (aflată sub ocupație italiană), pentru a se alătura partizanilor și, în același an, devine comandant militar al Armatei Naționale de Eliberare Albaneză.[6][7]

În 1948, Shehu a "epurat" din partid elementul care "a încercat să separe Albania de Uniunea Sovietică și s-o ducă sub influența Belgradului". Acest lucru l-a făcut cea mai apropiată persoană de Enver Hodja și l-a adus în funcții înalte. Totuși, el a rămas în umbra lui Hodja.

Shehu a fost omul de încredere al lui Enver Hodja și al doilea cel mai puternic om din statul albanez.[8] Acesta moare în 1981 și este succedat de Adil Çarçani în funcția de prim-ministru.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Pe 17 decembrie 1981, Mehmet Shehu a fost găsit mort în dormitorul său din Tirana cu o rană de glonte la cap. Conform anunțului oficial (18 decembrie) Mehmet s-a sinucis într-o cădere nervoasă.

Mai târziu, fiul lui Mehmet Shehu a pornit o campanie pentru a dovedi că tatăl său a fost de fapt omorât. Conform unora, Shehu începuse să vorbească deschis împotriva politicii izolaționiste a lui Hodja. Văduva lui Shehu și doi dintre fii săi au fost arestați fără nicio explicație și închiși mai târziu pentru diferite pretexte.

După moarte, acesta a fost numit spion nu doar pentru Iugoslavia, dar și pentru CIA și KGB. În cartea Titoites (1982) a lui Enver Hodja, mai multe capitole sunt dedicate condamnării lui Mehmet Shehu. În 1982, partidul comunist publică o a doua ediție a istoriei sale oficiale, înlăturând toate referințele la Shehu.[9][10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Mehmet Shehu, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ a b c d Mehmet Shehu, Hrvatska enciklopedija[*][[Hrvatska enciklopedija (Croatian national encyclopedia)|​]] 
  3. ^ a b Mehmet Shehu, Munzinger Personen, accesat în  
  4. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ Europe since 1945: an encyclopedia, Volume 1 Author Bernard A. Cook Publisher Taylor & Francis, 2001 ISBN 0-8153-4058-3, ISBN 978-0-8153-4058-4
  6. ^ http://www.nytimes.com/1981/12/19/obituaries/gen-mehmet-shehu-dead-at-68-served-albania-as-prime-minister.html
  7. ^ http://www.oxfordreference.com/view/10.1093/oi/authority.20110803100500671
  8. ^ https://www.britannica.com/biography/Mehmet-Shehu
  9. ^ Institute of Marxist-Leninist Studies (). History of the Party of Labor of Albania. Tirana, Albania: Naim Frashëri Publishing House. p. 309. Having secured a footing in the Political Directorate, it concentrated its attacks on the General Staff of the Army and its Chief Comrade Mehmet Shehu who defended the correct line of the Party and the independence of the People’s Army. 
  10. ^ Institute of Marxist-Leninist Studies (). History of the Party of Labor of Albania (PDF) (ed. 2nd). Tirana, Albania: 8 Nëntori Publishing House. p. 229. Having secured a footing in the Political Directorate, it concentrated its attacks on the correct line of the Party in the military domain and the independence of the People’s Army.