Medusaceratops

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Medusaceratops
Fosilă: Campanian mijlociu, 77.5 mln. ani în urmă
Restaurare artistică de Medusaceratops
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Supraordin: Dinosauria
Ordin: Ornithischia
Familie: Ceratopsidae
Subfamilie: Chasmosaurinae
Gen: Medusaceratops
Ryan et al., 2010
Specii

M. lokii Ryan et al., 2010 (Specie tip)

Medusaceratops (însemnând "Medusa cu față cornuta) este un gen de ierbivore dinozaur ceratopsian. Este un ceratopsian chasmosaurine care a trăit în perioada Cretacicului tarziu (etapa Campanian de mijloc), în ceea ce este acum Montana.

Numele de "Medusaceratops" a fost inventat de către paleontologul canadian Michael J. Ryan de la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland în 2003, într-o disertație. Aceste fosile au fost confundate cu cele ale Albertaceratops, o ceratopsian centrosaurine legătură din Alberta, care a fost descrisă în 2007, mai târziu, Ryan a dat seama că cel puțin o parte dintre fosilele "Medusaceratops" nu aparțin Albertaceratops. Medusaceratops a fost descris în mod oficial de către Michael J. Ryan, Anthony P. Russell și Scott Hartman în 2010 și specia tip este Medusaceratops lokii.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ryan, Michael J.; Russell, Anthony P., and Hartman, Scott. (2010). "A New Chasmosaurine Ceratopsid from the Judith River Formation, Montana", In: Michael J. Ryan, Brenda J. Chinnery-Allgeier, and David A. Eberth (eds), New Perspectives on Horned Dinosaurs: The Royal Tyrrell Museum Ceratopsian Symposium, Indiana University Press, 656 pp. ISBN 0-253-35358-0.