Medalia Frederic August

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Medalia Frederic August
Acordat de regele Saxoniei
Țară Regatul Saxoniei
Tip medalie
Eligibilitate militari de rang inferior, femei
Acordat pentru servicii deosebite
Campanie Primul Război Mondial
Statistici
Fondat 23 aprilie 1905
Acordat/ă prima dată 1905
Acordat/ă ultima dată 1918

Medalia Frederic August (în germană Friedrich-August-Medaille) a fost o decorație de stat a Regatului Saxoniei acordată militarilor de rang inferior pentru servicii deosebite. În ierarhia decorațiilor saxone se afla sub Ordinul Militar al Sf. Henric și celelalte ordine.

Medalia a fost instituită la 23 aprilie 1905 de către regele Frederic August al III-lea al Saxoniei. Ea avea o formă rotundă standard pentru medalii; pe avers se afla monograma regală formată din literele latine împletite „F”, „A” și „R” -„Friedrich August Rex”, „regele Frederic August”, încoronate cu o coroană și înconjurate de o cunună de lauri, în timp ce pe revers era inscripționat numele medaliei: Friedrich August Medaille și un ornament vegetal (cununa de lauri este simbolul Saxoniei). Medalia avea două grade. Soldații și caporalii primeau medalii din bronz, în timp ce subofițerii premeau o medalie din argint. Medalia de bronz avea o masă de 11,4 g, iar medalia de argint cântărea 12,5 g. Medalia putea fi acordată și femeilor.

Medaliile acordate în timp de pace aveau o panglică galbenă cu dungi negre. Medaliile acordate în anii Primului Război Mondial aveau o panglică galbenă cu dungi albastre.

Medalia nu s-a mai acordat odată cu sfârșitul Primului Război Mondial din cauza desființării Regatului Saxoniei și a Imperiului German. Cu toate acestea, ea a continuat să fie purtată de deținătorii ei în perioada celui de-al Treilea Reich și în Germania, dar nu și în RDG.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Paul Arnold: Max Barduleck - Die letzten Jahre der Münze in Dresden Werksverzeichnis 1865 bis 1911. transpress VEB Verlag für Verkehrswesen, Berlin 1981. Nr. 196.
  • Jörg Nimmergut: Deutsche Orden und Ehrenzeichen bis 1945. Band 3. Sachsen – Württemberg I. Zentralstelle für wissenschaftliche Ordenskunde, München, 1999, ISBN 3-00-00-1396-2.