Gaius Mecenas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Gaius Mecenas
Maecenas Coole Park.JPG
Gaius Mecenas
Date personale
NăscutArezzo, Marele Ducat de Toscana Modificați la Wikidata
Decedat8 î.Hr. Modificați la Wikidata
Căsătorit cuTerentia[*][1] Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepatron of the arts[*]
poet
Ancient Roman politician[*] Modificați la Wikidata
Auditoriul lui Mecena (Roma)

Gaius Mecenas (Gaius Cilnius Maecenas, n. ?, Arezzo, Marele Ducat de Toscana – d. 8 î.Hr.) a fost un om de stat roman care a încurajat artele și a fost sfetnic al împăratului Cezar August. De la el provine termenul de „mecena” (sprijinitor al artei).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mecenas provine, din partea tatălui, dintr-o familie de cavaleriști aretini, iar din partea mamei dintr-o familie nobiliară etruscă. Poetul și prietenul său Horațiu exagerează un pic, într-o odă de-a sa despre Mecenas, numindu-l „atavis edite regibus” (în traducere „vlăstar regal”). Mecenas aparține grupei credincioase lui Octavianus Augustus. În bătălia de la Filippi (42 î.Hr.), care a avut loc în Macedonia, el îi rămâne loial lui Augustus după înfrângerea de către cel de-al doilea Triumvirat al trupelor lui Marcus Iunius Brutus și Gaius Cassius Longinus. Mecenas preia o serie de sarcini de stat și duce tratative în numele lui Augustus, administrând totodată și proprietățile acestuia. Încercarea lui Mecenas de a compune opere lirice eșuează, ele fiind criticate necruțător de Lucius Annaeus Seneca. Dar numele devine nemuritor pentru meritele sale de susținător al artelor.

În prezent, cuvântul mecena a devenit un substantiv comun, livresc, cu sensul de protector (sponsor) al literaturii, al artelor și al științelor, acțiunea de sponsorizare a acestora numindu-se mecenat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Terentii[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gaius Mecenas

de Gaius Mecenas în Catalogul Bibliotecii Naționale a Germaniei