Mayinga N'Seka

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mayinga N'Seka

În această fotografie din 1976 apar două asistente medicale care stau în fața lui Kinshasa, cazul nr. 3 (Asistenta Mayinga) care a fost tratată, dar care a decedat mai târziu la Spitalul Ngaliema, în Kinshasa, Zaïre.
Date personale
Nume la naștereMayinga N'Seka Modificați la Wikidata
Născută1954 Modificați la Wikidata
Zair Modificați la Wikidata
Decedată (22 de ani) Modificați la Wikidata
Ngaliema⁠(d), Kinshasa⁠(d), RDC Modificați la Wikidata
Cauza decesuluivirusul Ebola Zair
Cetățenie Zair Modificați la Wikidata
Ocupațieinfirmieră[*] Modificați la Wikidata
Activitate
PatronajMbalad Hospital, Kinshasa
Cunoscută pentruVictimă incipientă a izbucnirii epidemiei de virus Ebola Zair, identificată incorect drept cazul index.

Mayinga N'Seka (n. 1954, Zair – d. , Ngaliema⁠(d), Kinshasa⁠(d), RDC) a fost o asistentă medicală din Zair, astăzi Republica Democrată Congo. A murit din cauza bolii virale Ebola în timpul epidemiei din 1976 din Zair. Mai multe surse au identificat-o incorect drept caz index, dar un raport al Comisiei Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la declanșarea epidemiei îl identifică drept caz index pe un bărbat din Yambuku, Mabalo Lokela.[1] Lokela, în vârstă de 44 de ani, care cumpărase carne în Sudan, a decedat pe 8 septembrie, cu mai mult de o lună înainte de N'Seka.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

N'Seka a lucrat ca asistentă medicală la spitalul Mbalad din Kinshasa și a contractat Ebola după ce a îngrijit o călugăriță care zburase pentru tratament de la spitalul misionar din Yambuku, unde a originat focarul. Mayinga a murit la spitalul Ngaleima pe 19 octombrie 1976. Au fost 318 de cazuri în acest focar, care a avut o rată de mortalitate de 88%.[1]

În cartea sa despre izbucnirea epidemiei din 1976, Ebola, William Close relatează că N'Seka tratase o călugăriță, pe Maica Fermina, care lucra la misiunea catolică din Yambuku. O altă călugăriță și un preot fuseseră, de asemenea, aduși în capitală pentru tratament. Oficialii s-au grăbit să localizeze contactele lui N'Seka în Kinshasa, inclusiv pe personalul Ambasadei Statelor Unite (unde ea își finalizase viza de student).[3]

Maica Fermina a murit la spitalul din Kinshasa în timp ce încerca să revină în Belgia pentru a se putea efectua un diagnostic al bolii.

Caracterul extrem de infecțios și de mortal al bolii era încă necunoscut atunci când N'Seka a tratat-o pe Fermina, și nu a fost luată nicio măsură specială de precauție pentru a evita venirea în contact cu sângele sau fluidele sale. N'Seka, în vârstă de 22 de ani, se pregătea să călătorească în Statele Unite ale Americii pentru a studia asistența medicală avansată cu o bursă la momentul decesului. N'Seka era născută în 1954. 

Contribuție[modificare | modificare sursă]

Tulpina virusului Ebola cu care s-a infectat N'Seka a fost numită la început „tulpina virusului Zair Mayinga” (astazi, tulpina virală Ebola Mayinga; EBOV/May) și este virusul prototip al speciei virusului Ebola Zair, și în același timp însăși specia tip pentru genul Ebolavirus.[4][5]

Sângele lui N'Seka a fost utilizat în întreaga lume și pentru a obține mai multe frecvențe și structuri de tulpini virale Ebola. Nu a fost încheiat niciun acord cu guvernul pentru distribuirea acestuia. [6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Ebola hemorrhagic fever in Zaire, 1976” (PDF). Bulletin of the World Health Organization. 56 (6): 271. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Justice Elima, Dr James (). „Will Ebola change the game or the goal post?”. New Vision. Accesat în . 
  3. ^ Piot, Peter (). „Part two: A virologist's tale of Africa's first encounter with Ebola”. Science | AAAS (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ Wahl-Jensen, Victoria; Kurz, Sabine K.; Hazelton, Paul R.; Schnittler, Hans-Joachim; Ströher, Ute; Burton, Dennis R.; Feldmann, Heinz (). „Role of Ebola Virus Secreted Glycoproteins and Virus-Like Particles in Activation of Human Macrophages”. Journal of Virology (în engleză). 79 (4): 2413–2419. doi:10.1128/JVI.79.4.2413-2419.2005. ISSN 0022-538X. PMID 15681442. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Kuhn, Jens H.; Becker, Stephan; Ebihara, Hideki; Geisbert, Thomas W.; Johnson, Karl M.; Kawaoka, Yoshihiro; Lipkin, W. Ian; Negredo, Ana I; et al. (). „Proposal for a revised taxonomy of the family Filoviridae: Classification, names of taxa and viruses, and virus abbreviations”. Archives of Virology. 155 (12): 2083–103. doi:10.1007/s00705-010-0814-x. PMC 3074192Accesibil gratuit. PMID 21046175. 
  6. ^ Freudenthal, Emmanuel (). „A short history of an Ebola vaccine”. ConverseAfrica.com. Arhivat din original la . Accesat în .