Mauricio Funes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mauricio Funes
Mauricio Funes (Brasilia, May 2008).jpg
Date personale
Născut (59 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
San Salvador, El Salvador Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of El Salvador.svg El Salvador Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
jurnalist Modificați la Wikidata
President of El Salvador Modificați la Wikidata

PremiiMaria Moors Cabot Prizes[*] ()
Partid politicFarabundo Martí National Liberation Front[*]
Alma materCentral American University[*]
Prezență online

Carlos Mauricio Funes Cartagena (născut la 18 octombrie 1959) este un jurnalist și om politic salvadorez, președinte al Republicii El Salvador din anul 2009.

Fiu al contabilului Roberto Funes și al secretarei Maria Mirna Cartagena, Mauricio Funes a învățat la Colegio Centroamericano , apoi la colegiul iezuit extern San José din San Salvador. Apoi a studiat comunicații de masă la facultatea de litere a Universității José Simeon Cañas.

În februarie 1986 și-a început cariera jurnalistică la canalul de televiziune 10. Începând din anul 1987 a condus vreme de mulți ani pe canalul de televiziune 12 emisiunea „Interviul zilei” care i-a procurat o mare popularitate. De asemenea a condus un timp programele de știri. Vreme de 15 ani Mauricio Funes a lucrat și ca reporter al rețelei CNN în limba spaniolă. În anii războiului civil din Salvador (încheiat in 1992) în care și-a pierdut un frate, a lucrat ca reporter. În acea perioadă și-a cristalizat orientarea politică de stânga. În anul 2007 fiul său cel mare Alejandro Funes Velasco, student în arta fotografică, de 27 ani, a fost ucis la Paris, fiind atacat la ieșirea de la Muzeul Louvre de către un bărbat de origine marocană.

În anul 2009 Funes a fost candidatul la alegerile prezidentiale al Partidului Frontul de Eliberare Națională Farabundo Marti, rezultat din organizația de gherilă cu acelaș nume și l-a invins pe candidatul conservator Rodrigo Avila din partidul ARENA cu 51.3% din voturi.

Cu intrarea în oficiu, președintele Funes a introdus o serie de reforme sociale destinate să combată sărăcia și discrepanțele sociale în țară. Între altele a desființat plata pentru asistența medicală, a dispus furnizarea de uniforme școlare și mâncare pentru elevi. Guvernul a hotărât organizarea unui program de pregătire profesională și plata unor pensii de bătrânețe. Presedintele Punes s-a găsit confruntat cu problemele create de o catastrofă naturală și de numărul foarte mare de omucideri și acte criminale în țară.

Cu venirea sa la putere, el a decis reluarea relațiilor diplomatice cu Cuba, care fuseseră rupte de 50 ani, de la Revoluția cubană.

  1. ^ „Mauricio Funes”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, accesat în